Січень 2020
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
29.04.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Чи є вітаміни в «зимових» овочах і фруктах?

1 хвилина на читання
Овочі

Під кінець зими вибір овочів та фруктів на полицях навіть найбільших супермаркетів не надто великий. Хіба цього достатньо для організму, аби він був забезпечений вітамінами? Варто знати, де шукати і як правильно використовувати ті вітаміни, що є.

Фрукти

Зазвичай більшість з нас має доступ до стандартного набору: яблука, банани, апельсини, мандарини.

Більшість українців, у яких є присадибні ділянки і сади, самостійно заготовляють яблука на зиму. Зимові сорти при правильному зберіганні (холоді, сухості і перекладені соломою) можуть долежати до середини весни. Скептики скажуть, що користі з них буде небагато. Це так у порівнянні зі свіжими, щойно зірваними осінніми плодами. Але якщо враховувати зимову нестачу вітамінів загалом і клітковину, яка просто необхідна нам для гарного травлення і прекрасного самопочуття, то користь навіть від таких яблук очевидна.

Якщо немає свого саду, варто вчитися правильно обирати яблука в магазині. Є думка, що потрібно шукати яблука з черв’ячком, мовляв, там точно немає нітратів. Але зараз на прилавках майже всі яблука оброблені, як мінімум, спеціальним воском, і черв’яків у них не знайти. Та хвилюватися не варто. Головне – відмити це яблуко від воску. Варто одразу додати – вітаміни є у всіх свіжих овочах та фруктах, які можна знайти в зимовий період. Так само, як і нітрити чи речовини для обробки шкірки.

Перейдемо до апельсинів і мандаринів. Ми знаємо, що вони – джерело вітаміну С. До речі, в апельсинах його більше. Збір урожаю цих фруктів припадає якраз на холодні для нас місяці, тому оброблені вони мінімально. А ось популярний свіжовичавлений сік апельсина може містити менше вітамінів, ніж сам апельсин. І все тому, що вітамін С швидко окислюється і руйнується. Набагато корисніше їсти цитрусові цілими.

Банан – це теж фрукт, який завжди можна знайти на полицях магазинів. І хоча вітамінів у ньому небагато, він містить калій, який необхідний для заспокоєння і зняття напруги. Банани також потрібно мити, бо вони, як і більшість привозних фруктів-овочів, обробляються спеціальним газом, аби плоди швидше достигали.

Можна вживати й інші фрукти: ківі, ананаси, манго. Втім, маємо пам’ятати, що вітаміни у них є, а от наскільки ці фрукти будуть корисними для вас – питання відкрите. Адже довга дорога, зривання зеленими та обробка хімікатами для тривалого зберігання користі не додають. До того ж у більшості випадків до нас привозять супербюджетні сорти, тобто маленьких розмірів чи гірших смакових властивостей.

Овочі

На жаль, і тут зимовий вибір не дуже тішить: картопля, морква, буряк, цибуля. Але і це вже щось! Морква містить чимало корисних речовин, зокрема вітаміни В, С, Е, К.Також там є каротин. Відварюйте її, а ще краще – натріть сирою і їжте разом з медом чи сметаною. Так краще засвоюються поживні речовини, а мед сам по собі додає захисних сил організмові.
Цибуля і часник – відомі методи підвищення захисних сил організму. Буряк містить велику дозу вітамінів групи В і не лише їх. Але його особливість у тому, що під час відварювання ці вітаміни майже не руйнуються. Головне варити його цілим, адже розрізаний на шматки, він, як і всі овочі, віддає свої вітаміни окропу.
Картопля у цьому списку, мабуть, єдиний овоч, користь від якого найменша. Єдине, чого в картоплі вдосталь – це крохмаль. Тільки користь його сумнівна.

Варто також згадати капусту. Вітчизняна, українська капуста також може долежати до середини весни. Навіть при тривалому зберіганні вона не втрачає корисних властивостей, тому її можна їсти. Але набагато краще, якщо зробити з неї квашену – природного бродіння, а не залиту оцтом. У такому вигляді вона корисна.

А ось зелень жодних питань не викликає. Чи то ви виростили її на підвіконні в екологічно чистих умовах, чи купили, вирощену в теплиці, чи висушили влітку – додавайте її всюди, де є можливість. Єдине зауваження – робити це треба лише в кінці термічної обробки.

Ще трохи про вітаміни

СУХОФРУКТИ. Ось де можна взяти те, чого не вистачає у свіжих фруктах. Саме висушені овочі та фрукти зберігають максимум корисних речовин. Однак обирайте сухофрукти правильно. Не спокушайтеся на соковиті, м’ясисті екземпляри кураги чи родзинок. Найвірогідніше вони вимочені, як мінімум, у содовому розчині. Беріть тверді, гарно висушені – ті, що треба розмочувати і довго жувати. Згадайте сушені на сонці бабусині яблука: і зберігалися довго, і жувати їх можна було півдня, поки стануть м’якими.
ЗАМОРОЗКА. Це ще один варіант поповнити організм вітамінами взимку, адже вона, як і сушка, дає змогу зберігати овочі та фрукти із максимальною користю для людини і мінімальною втратою поживності у плодах. Якщо ви заморожуєте самостійно, намагайтеся, аби час від моменту зривання плода і до моменту заморозки був найкоротшим. Якщо ж купуєте у магазинах, звертайте увагу на зовнішній вигляд замороженого. Наприклад, якщо цвітна капуста має чорні суцвіття, то навіть заморожена вона не буде корисною. Розморожувати такі овочі та фрукти треба швидко. В ідеалі їх краще одразу починати готувати. І пам’ятайте, повторне заморожування вдвічі зменшує користь плодів.