Травень 2020
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
28.04.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Чим корисне ходіння босоніж

1 хвилина на читання

Доведено, що ходіння босоніж сприятливо позначається на здоров’ї людини. Однак більшість людей не поспішають звільнятися від взуття, побоюючись отримати травму чи забруднити ноги.

Ми розповімо, як потрібно ходити босоніж правильно, а також пояснимо, чому таке ходіння дуже корисно і його не варто уникати.

В результаті тривалих експериментів і дослідів, було встановлено наступне:

 Ходіння босоніж – відмінний загартовуючий засіб, що дозволяє організму стати сильнішим і міцнішим. Люди, які часто ходять босоніж, менше застуджуються, їм не страшні сезонні ГРВІ та хвороботворні мікроби, які прагнуть проникнути в організм.

Прогулянки босоніж дозволяють запобігти виникненню різних захворювань, покращують м’язовий тонус і активізують нервові закінчення, що впливають на внутрішні органи.

Ті люди, які з дитинства ходять босоніж, як правило, не страждають ортопедичними недугами, їх стопа ідеальної форми, у них немає плоскостопості.

Ходьба покращує роботу нервової системи, дозволяє нормалізувати обмінні процеси в організмі. Коли людина ходить босоніж, вона масажує свої ступні. Жодне взуття, навіть ортопедичне, не здатне надавати такого ефекту. При масажі поліпшується кровообіг, а також «відпадають» омертвілі частинки шкіри.

Жінкам, які носять каблуки, і всім тим, хто змушений багато часу проводити стоячи на ногах, необхідно ходити босоніж, щоб поліпшити стан своїх кровоносних судин, зміцнити і підвищити їх еластичність.

Як почати ходіння босоніж

Щодня проходьте хоча б 10 хвилин у власному будинку босоніж.. Цей крок обов’язковий для дітей і підлітків, для людей, у кого ослаблена захисна функція організму.

 Потім можна придбати невисокий ящик, в який насипається пісок, невеликі гладкі камені. Якщо каменів під рукою не виявилося – підійде сушений горох і квасоля, звичайні жолуді. Можна заготовити про запас морських каменів, викласти їх на дно таза та залити водою.

 Найкращими місцями для прогулянки босоніж є морське узбережжя, парки з гарною травичкою, галька. Остання непридатна для новачків, тому що може пошкодити їх ступні, які не встигли загрубіти пристосуватися до подібних умов.

 Деякі люди ходять босоніж навіть по снігу. Вони не бояться обмороження кінцівок і стверджують, що не відчувають у зв’язку з цим жодних незручностей. Однак самому ходити по снігу, без великого досвіду і наставника, не можна. Ви можете сильно застудитися і обморозити пальці на ногах. Якщо ви все-таки зважилися на екстремальну прогулянку, не стійте босоніж на снігу більше 2-3 хвилин. Після відразу ж заходьте в житло, розтирайте ступні і надягайте вовняні шкарпетки.

Не варто виходити на тривалі лісові прогулянки босоніж, якщо до цього у вас не було подібного досвіду – напевно ви простудитесь, пораните стопи і не зумієте усвідомити всю красу ходьби босоніж. Краще потренуйтесь в будинку, дочекайтеся, поки ваші стопи стануть не такими вразливими до дрібних каменів і гілочок.

І, звичайно ж, не варто забувати про гігієну. Після чергової прогулянки ноги потрібно ретельно мити з милом, обробляти ранки і подряпини. Незайвим буде змащувати ступні кремом, робити контрастні ванни.

Протипоказання

Ходити без взуття не рекомендується тим людям, у яких є такі симптоми і захворювання:

  • цукровий діабет;
  • ревматизм;
  • хронічні захворювання нирок;
  •  подагра;
  • сильні рани і порізи стоп;
  • загострення хронічних захворювань;
  • грибок стопи;
  • запальні процеси, що протікають в організмі.