Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
04.05.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Система роздільного збирання відходів у Бучі. Розділяємо сміття – рятуємо Землю

1 хвилина на читання

У Бучанській громаді разом з Українською Пакувально-Екологічною Коаліцією (УКРПЕК) 10 квітня презентували систему роздільного збирання відходів упаковки.

Буча завжди першою втілювала найкращі екологічні ініціативи. За десятиліття до повномасштабного вторгнення бучанці, яким не байдужа доля планети, вже сортували відходи на пластик, скло і папір, у мікрорайонах міста було встановлено відповідні контейнери. 

На початку 2024 року в місті відкрили перший Екохаб, а вже через кілька місяців, у квітні, в Бучанській громаді стартувала повноцінна система роздільного збирання відходів упаковки згідно з європейськими стандартами.

Бучанський міський голова Анатолій Федорук зазначає: «Чудово, що цей проєкт стартує саме з Бучі. Ми давно приділяли значну увагу питанню збирання відходів. Разом з Агентством США з міжнародного розвитку ми організовуємо проєкт «Розумне місто». Карта встановлених контейнерів, яка є частиною цього проєкту, буде доступна кожному жителю міста та громади для зручного пошуку найближчих точок збирання сміття».

Ініціатива УКРПЕК, підтримана Бучанською громадою, заснована на принципі розширеної відповідальності виробника. РВВ є стандартною моделлю збирання відходів у країнах Євросоюзу. Її впровадження – важлива частина Угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом.

Визначний етап в житті громади дає зрозуміти, який вибір Буча робить сьогодні – на користь довкілля.

У 93 точках встановлено 198 контейнерів для роздільного збирання відходів, з яких 30 – у Ворзелі. Як повідомили організатори проєкту, незабаром ініціатива буде розповсюджена на інші населені пункти громади.

Серед встановлених контейнерів можна знайти зелений для скляної тари, та жовтий для відходів упаковки. Це пластикові пляшки, каністри і тара від мийних засобів, папір та картон, алюмінієві та жерстяні бляшанки з-під консерви тощо.

Такі яскраві контейнери в кольорах Бучанської символіки слугують для відходів упаковки для подальшого рециклінгу та повторного їх використання, що заощадить нашій країні кошти на створення нових пляшок та іншої тари. Для харчових відходів передбачено сірий контейнер.

Перед тим як викидати пляшку, важливо підготувати її до подальшого рециклінгу. Для цього очистіть її від всіляких рідин та бруду, а також якомога краще стисніть упаковку, щоб вона займала менше місця. Ці дії зроблять процес переробки швидшим та ефективнішим.

Як це працює?

Сміттєвози забирають відсортоване мешканцями сміття з контейнерів, привозять на сортувальну лінію МПП «Рада». «Там їх розділяють на 20 різних відходів як вторинної сировини. Це макулатура, різні полімери, склобій, тетрапак, алюмінієва жерстяна баночка», – розповіла співзасновниця підприємства «Рада» Наталія Семко.

Після відсортування ці відходи пресують. І частину відправляють на переробні заводи України. Інша частина залишається на МПП «Рада», яке виробляє целюлозний утеплювач для будинків із вторсировини – архівного паперу.

Навіщо роздільне збирання відходів

Система роздільного збирання відходів корисна не тільки для екології, а й для жителів громади. Оскільки проєкт здійснюється за кошти інвесторів, громада економить гроші на утилізацію та вивезення відходів. Тепер завдяки системі це  абсолютно безкоштовно. Окрім цього, це наблизить нас до європейських стандартів та вступу до Євросоюзу.

Проєкт сприяє покращенню різних аспектів життя громади, включаючи екологію, громадське здоров’я, біорізноманіття, економіку, імідж Бучі як в Україні, так і за кордоном, соціальну активність та загальний рівень життя мешканців. Створення цієї системи заощадить нові робочі місця для бучанців, оскільки сортувальна станція розташовується на території громади.

Але щоб все це запрацювало, потрібна активна участь громадян. Буча має стати гарним прикладом відповідального управління відходами, щоб система роздільного збирання відходів упаковки продовжила розвиватися та поширюватися. А для цього потрібно, щоб кожен житель Бучі ставився відповідально до збирання відходів, оскільки це допоможе нам у майбутньому.

Яків Шевчук, студент УГІ

Ми, жителі громади, можемо змінити цифри цієї пропорції:
30% сміття сортується на базі МПП «Рада» і переробляється,
70% сміття відправляється на полігон

«Об’єм накопиченого сміття просто вражає. І ми маємо продемонструвати тут, у нашій звільненій Бучі, як поводитися правильно, цивілізовано з твердими побутовими відходами», – Анатолій Федорук.

Залишити відповідь