Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
30.04.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Сквер Пам’яті «03.22» відкрили у Бучі на вулиці Яблунській (ФОТО)

1 хвилина на читання

Сквер пам’яті від вчора є на перехресті Яблунської та Назарія Яремчука. У ньому разом з сімʼями загиблих висадили дерева з іменними табличками. На кожній – імена жертв російської окупації, мирних жителів, яких убили рашисти у лютому-березні 2022 року.

Урочистості почалися з потужної пісні на тлі відеоряду документальних кадрів трагедії окупованого міста Буча, у виконанні Ганни Мудрої. Рядки з цієї пісні-гімну виразили загальні почуття всіх, хто зібрався: «Для України – з заходу до сходу – дай сили, Боже, нашому народу!»

Бучанський міський голова Анатолій Федорук наголосив, що мета відкриття цього скверу – вшанувати пам’ять тих, хто був вбитий російськими агресорами. За 33 дні окупації місто назавжди втратило 509 своїх співгромадян. На одній лише вулиці Яблунській вбито 78 людей.

Він звернувся зі словом до родин, які втратили своїх близьких від рук російських загарбників:

«Ми сумуємо сьогодні, згадуючи невинно вбитих наших співгромадян. Нас переповнює гіркота втрати, розуміння того, що найріднішої людини вже не буде поруч. Це, напевно, найскладніше з того, що ми всі сьогодні переживаємо».

Хвилиною мовчання присутні вшанували пам’ять невинно вбитих містян.

Серед гостей – посли, представники дипломатичного корпусу, громадських організацій, спонсорів відбудови та подальшого розвитку нашого міста.

У своїх виступах вони висловили співчуття родинам, які втратили своїх рідних, а також запевнили, що міжнародна спільнота буде і надалі надавати Бучанській громаді свою допомогу, яка почалася одразу після деокупацї 31 березня 2022 року. Це і негайна гуманітарна допомога людям, і відновлення базової інфраструктури міста, житла, і соціально-економічні проєкти, націлені на майбутнє. Все, що сприяє відродженню нормального життя нашого європейського міста, незважаючи на потуги знавіснілих ворогів людства.

Понад 150 струнких дерев тягнуться до неба, як німа молитва про Перемогу життя,  Відродження спокою, Вічну пам’ять про полеглих.

На них таблички з іменами і датами життя мирних жителів Бучі, по-звірячому вбитих агресором… Шепіт листя іменних дерев буде постійним нагадуванням прийдешнім поколінням про злочини терористів, які були скоєні на Вокзальній, Яблунській, всіх вулицях Бучі…

До присутніх гостей міста та рідних загиблах звернувся Бучанський міський голова Анатолій Федорук

«Попри все те недобре, що залишили по собі росіяни в нашому місті, нам необхідно жити далі, вистояти, допомагати нашим захисникам. Адже війна триває понад десять років. Але ми, українці, разом з міжнародною спільнотою, всього демократичного світу, просто зобов’язані зупинити цю навалу, цю орду. Те, що загарбники залишили по собі в Бучі, по іншому не назвеш, як діями ординців.

Будь-яка війна несе за собою жахіття, але в цивілізованому світі все ж діють закони і правила війни. Мирні люди, які жили тут – на вулицях Водопровідна, Вокзальна, Яблунська, інших куточках нашого міста і громади в цілому – точно не становили загрозу для озброєних військових. Люди намагалися вижити і допомагати один одному.

Але воєнні злочинці фактично влаштували на наших мирних вулицях полювання на беззахисних людей, які стали жертвою навмисного вбивства – 509 вбитих, серед них 12 дітей.

Такого не можна ані забути, ані пробачити. Не випадково на 2-гу річницю звільнення Бучі ми зібралися з вами саме тут, по вулиці Яблунська. Як символ продовження життя найрідніших, кого ви втратили, ми висаджуємо дерева – іменні дерева. Кожен бучанець, кожен гість нашої громади буде знати, що «Сквер 03.22» – це символ стійкості і життя.

Дякую, що ви всі тут зібралися разом, підбадьорюєте, підтримуєте один одного. Завдячуємо Збройним Силам України, що ми вільні, живемо в незалежній державі.

Дякую також нашим міжнародним партнерам, які з першого дня звільнення прийшли нам на допомогу з різними програмами відбудови. Ми відчули солідарність, турботу про нас, і це ніколи не забудеться».