Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
27.04.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Світле місто майбутнього генійки Мирослави Полупанової (ФОТО)

1 хвилина на читання

Юна художниця Мирослава Полупанова перемогла у національному відборі Міжнародного конкурсу проєктів екологічного спрямування «GENIUS Olympiad Ukraine» (Олімпіада геніїв України).Її робота називається «Моє світле місто майбутнього». БН поспілкувалися з генійкою й дізналися ідею композиції, та про яке місто мова.

Зараз Мирослава – вихованка художньої студії «Арт» Бучанського центру позашкільної роботи імені Андрія Куцевалова, де вона займається близько двох років.

Родом Мирослава із Краматорська. З початком повномасштабної війни з родиною переїхала у нашу громаду, живе тепер у нас у Ворзелі.

«Війна почалась несподівано, ніхто не очікував. Я покинула своє рідне місто де були школа, рідні, друзі. Мені дуже важко було звикати до нового місця, – ділиться дівчина. – Та зараз я досі навчаюсь онлайн у своїй рідній школі в Краматорську».

Хоч Мирославі й довелося майже все змінити у житті, та вона не полишила свою жагу до знань. Й навіть у таких умовах залишається відмінницею. Й продовжила займатися творчістю. Юна художниця розповіла, що в  мистецтві усе життя.

«З дитинства мене навчав дідусь, а потім у 5 років я почала ходити до студії. Після переїзду до Ворзеля навчаюсь художньому ремеслу в студії «Art».

Зараз Краматорськ знаходиться у зоні ризику, його постійно обстрілюють. Її рідна школа, у якій Мирослава й досі навчається онлайн, розбомблена. Та це рідне місто для дівчини, й не згасає надія на те, що її родина повернеться туди. Тож і за основу творчої роботи на конкурс художниця разом із своєю керівницею Оксаною Фурлет взяли місто Краматорськ.

Підготовка до конкурсу

Відповідно до теми конкурсу  в композиції відобразили місто майбутнього, в якому людство існуватиме у гармонії з природою. За задумом, це Краматорськ, відбудований із залученням новітніх технологій, коли максимально зберігається навколишній світ. У роботі використані ідеї авангардистів та збережена рівновага між містом і природою.

У композиції все символічно. Площа у вечірню добу, символи будинків людей, які живуть в ідеальному світі в гармонії із екосистемою. «Це конгломерат природи і людини. Де людина не заважає природі, а природа допомагає людині», – ділиться задумом пані Оксана.

Робота Мирослави «Моє світле місто майбутнього» та публічний захист цієї роботи вибороли Гран-прі у категорії «Мистецтво», обійшовши 213 кращих робіт з усієї України.

«Я вважаю, що брати участь у конкурсах це корисний досвід, звісно, я хвилювалась перед конференцією, але я була добре підготовлена і морально готова до усіх запитань», – розповідає про участь у конкурсі юна художниця.

Міжнародний фінал конкурсу відбудеться у червні на базі Рочестерського технологічного інституту в штаті Нью-Йорк, де ворзелянка презентуватиме свою роботу. Зараз же дівчина розділяє радість успіху із близькими та друзями.

«Коли дізналась про перемогу я одразу не повірила, але щастя і радість були в моєму серці. Першій я подзвонила матері і згодом написала друзям. Усі мене вітали та були щиро раді за мене», – розповіла вона про свої враження після перемоги.

Сьогодні Мирослава мріє здобути освіту архітектора, тому що вважає доцільним цю роботу як для вираження особистої творчості, так і для майбутнього відновлення України після закінчення війни.                                                                                                                                                    Анастасія Дяченко