Лютий 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829  
27.04.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Благодійна акція «Українським дітям – українську книгу»

1 хвилина на читання

Відбулася акція в Бучанській гімназії №2, основною метою стало: безкоштовне забезпечення дітей українськими підручниками, навчальними посібниками, художньою літературою.

З 15 березня 2022 року Державний комітет телебачення і радіомовлення України спільно з Офісом Президента України та Міністерством культури та інформаційної політики України започаткували благодійну акцію «Українським дітям – українську книгу!». 

За останній рік українська книга набула неабиякої популярності. Саме українська книга може розповісти про нашу країну, мову, культуру, історію, традиції, символи, наших героїв. Книга допомагає навчати, формувати, активувати, виховувати й мотивувати.

Українська книга стала незламним щитом оборони сфери книговидання, культурного й освітнього фронту, майбутнього нашої країни.

З початку повномасштабного вторгнення акціонерне товариство «Укрвидавполіграфія» надавало гуманітарну допомогу людям і громадам у різних регіонах України. Адже окрім потрібних речей для виживання, жінки, діти та чоловіки почали запитувати про книги.  Саме це наштовхнуло на створення акції «Українським дітям – українську книгу».

Уже майже два роки організатори розвозять книги українського видавництва в ті регіони, де йдуть активні воєнні дії: Миколаївська, Херсонська, Одеська області. У ці регіони пішло чи не найбільше партій літератури.

Нещодавно благодійники привезли в Бучанську громаду:

  • навчальну літературу – близько 200 примірників;
  • художньої літератури – до 100 примірників дитячої та 50 дорослої і підліткової;
  • понад 1000 примірників резервного фонду;
  • 300 примірників хрестоматії.

«Ми приїхали, щоб передати навчальному закладу дитячі книжки для маленьких бучанців, які пережили зі своїми батьками велику трагедію. Ми сподіваємося, що така благодійна допомога зігріє їхні серця, дасть відчуття того, що вони діти великої Батьківщини, яка воює та бореться, але переможе!», – сказав Богдан Червак, перший заступник голови Державного комітету телебачення та радіомовлення України.

Начальник відділу Бучанської міської ради Олег Цимбал подякував команді, яка реалізувала проєкт, привезла книжки, котрі будуть у бібліотеці гімназії. Діти навчального закладу тепер матимуть змогу читати та розвиватися, адже книгарня школи була майже повністю знищена окупантами у березні 2022. Пан Олег висловив вдячність людям, волонтерам, які відновлюють українську книгу, несуть це в суспільство.

Такі заходи відбуваються, щоб мотивувати дітей до читання та навчання. Виїзди організації в регіони дають результати: діти відкривають для себе фантастичний світ книг.

На зустрічі Тетяна Шарова розповіла дітям, як правильно обирати книгу. Підкреслила, на що потрібно звернути увагу в першу чергу:

  • майже в кожній книзі, за виключенням літератури для дітей дошкільного віку, на другій сторінці прописано вік, відповідний цій книзі.
  • на останніх сторінках, прописано короткий лист-опис змісту. Перед обиранням, необхідно ознайомитися з ним, щоб зрозуміти чи зацікавить вас ця книжка.

Також дала декілька порад, як читати книгу, щоб дочитати її до кінця.

«Щоб висловити свою думку про книгу, потрібно її прочитати, навіть якщо візуально вам вона не подобається. Під час читання потрібно бути уважним, серйозним та відповідальним. Користуватися закладками, які самі можете виготовити та розмалювати на свій смак», – зазначила пані Тетяна.

На заході також презентували та обговорювали нову казку Наталії Боврук.

Авторка розповіла історію написання казки та що її мотивувало: – «Казку я написала в момент тривоги за один вечір для свого сина, який, як й інші, став вимушено дитиною війни. Він потребував підтримки та розуміння ситуації. З любові до сина, на аркуш лягли рядки,  чорновий варіант казки, який потім коригувався та покращувався. Ілюстратор книги – дівчина зі Львову, Дарина. Видавничий центр «Академія» видав друкований варіант, який став доступний для всіх дітей. Так склалося, що вона вийшла друком в інтерактивній формі, що дає можливість дітям малювати, читати та розуміти ситуацію війни, як природа допомагає нашим військовим».

Наталя також додала, що вже написала другу книгу для дітей старшого віку, вона коригується та готується до друку. Тож очікуємо нову цікаву історію від поетеси.

Директорка гімназії №2 Ірина Таран поділилася з редакцією, як вони стали учасником акції «Українським дітям – українську книгу».

Шкільна вчителька Ірина Пасічник завжди активно бере участь у багатьох заходах. На одному з них вона дізналася про цю акцію. Саме вона знайшла організацію та запропонувала директору подати заяву. З огляду на ситуацію в ліцеї і розуміння того, що в бібліотеці не вистачає резерву книг після окупації. Адже після того, як російські окупанти підірвали гранату в приміщенні бібліотеки, було знищено переважну кількість книжок. Директорка без вагань подала заявку, і всі були дуже щасливі, коли з ними зв’язалися організатори акції «Українським дітям – українську книгу».

У ліцеї діти менших класів є найактивнішими відвідувачами шкільної бібліотеки. Старші за віком діти полюбляють читати книжки в електронному варіанті.

Разом із вчителями директорка школи започаткувала челендж «Поділися книгою з колегою». Мета: обмінюватися улюбленою або останньою прочитаною книгою з друзями та колегами. Щоб стартував цей челендж, дали два тижні, адже молодь переважно читає книжки в електронному варіанті, і щоб обмінятись книгою, потрібно придбати її у друкованому вигляді. Таким прикладом вчителі спонукають своїх учнів до читання. Вони діляться сюжетом прочитаної книги та зацікавлюють ним учнів, після чого діти активно почали читати твори та літературу.

Олена Буга