Листопад 2023
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  
03.05.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Форум: Інтеграція переселенців, захист прав та дієва допомога

1 хвилина на читання

На Всеукраїнському форумі рад ВПО, який зібрав у Києві близько 500 учасників, говорили про покращення життя переселенців у нових громадах, про міжнародний досвід у цій сфері, а також як впливають ВПО на самі громади.

Україна має зараз близько 5 мільйонів внутрішньо переміщених осіб.

Лише у Бучанській громаді зареєстровано близько 10 000 ВПО. Людей – які втратили свої домівки, свою роботу, друзів, сусідів, звичне налагоджене життя. Й тепер мають розпочинати все з нуля на новому місці. Там, куди їх закинула доля, а не власний вибір нової сторінки свого життя.

Як зазначила Віцепрем’єр-міністр України – Міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук, ніде у світі не було досвіду такого масового  переміщення людей за такий короткий термін, як у нашій державі в 2022-му. І ми впоралися з цим.

«2023-й – це рік, коли набутий досвід ліг в основу документів, а саме в основу Стратегії державної політики щодо внутрішнього переміщення та плану її реалізації. Нашою опорою у регіонах стали ОВА та громадський сектор. Завдяки їм влада знає потреби переселенців у регіонах. Ми  також враховуємо думку міжнародних партнерів, без яких було б дуже важко допомагати ВПО. І на цій базі формується державна політика щодо внутрішньо переміщених осіб», — зазначила Ірина Верещук.       

Про важливість взаємодії між владою і громадськими та міжнародними організаціями, які допомагають ВПО, говорила Кароліна Ліндхольм Біллінг, Представниця Агентства ООН у справах біженців в Україні.

«Цей захід зібрала команда, яка віддано працює заради покращення становища ВПО, їхнього залучення у життя приймаючих громад та процес ухвалення рішень. Переселенці не повинні відчувати дискримінацію і мають право на повноцінну участь у громадському житті. Більш як пів тисячі Рад ВПО в Україні — це велике досягнення. Але зараз наша спільна мета зробити їхню роботу ефективною», – зауважила Кароліна Ліндхольм Біллінг.

Детальніше про появу Рад ВПО як інструмента інтеграції переселенців у громади, та їхню еволюцію говорив Меттью Джонсон, радник з питань стабілізації посольства США в Україні. Він нагадав, що за підтримки благодійного фонду «Стабілізейшен Суппорт Сервісез» та IREX, перші Ради ВПО в Україні з’явилися ще до повномасштабного російського вторгнення і згодом цей успішний пілотний проєкт отримав продовження.

Про державну політику підтримки та інтеграції ВПО

Під час панельних дискусій, стратегічних сесій та презентацій учасники й учасниці Форуму говорили про те, якою має бути дієва державна політика підтримки та інтеграції ВПО, як покращити послуги для переселенців у громадах, про подальші плани щодо діяльності Рад ВПО та забезпечення їхнього ефективного та незалежного функціонування.

Під час панельної дискусії «Участь переселенців у формуванні майбутньої політики» Уляна Бах, директорка проєктів IREX в Україні, наголосила на важливій ролі молоді.

У Форумі взяли участь 157 представників всіх Рад ВПО з 24-х областей України. Вони укотре наголосили, що саме переселенці якнайкраще розуміють потреби переміщеного населення та шляхи розв’язання їхніх проблем й пришвидшення надання допомоги. У цьому владі на місцях спершу допомагав досвід тих, хто перемістився ще у 2014-му році. А нові Ради ВПО можуть стати потужною рушійною силою змін.

Результати Форуму з’являться у підсумковій резолюції, проєкт якої цього тижня доопрацьовують учасники та партнери.