Жовтень 2023
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
28.04.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Спільно подолати проблеми родин з особливими дітками (ФОТО)

1 хвилина на читання

Проблеми родин, які мають дітей з інвалідністю та особливими освітніми потребами. Й потребують допомоги суспільства й влади зокрема.

Фахівці соціальних підрозділів БМР запросили такі сім’ї для спілкування, щоб запевнити, що вони не залишаються зі своїми проблемами один на один.

Керівник центру управління соціальної політики Лариса Федорук зауважила, що батьки отримують державні та місцеві допомоги, є міжнародна підтримка у вигляді просторів, які працюють у нашій громаді, і закордонні партнери теж згодні допомагати родинам з дітьми з особливими потребами, але батьки мають самі обʼєднуватись у спільноти, щоб спілкуватись, підтримувати, допомагати один одному.

Згадали про діяльність ГО « Відгук», яка діяла завдяки ініціативі її лідера Світлани Стадніченко та батьків дітей з інвалідністю. Зараз ГО «Відгук» розпочинає відновлення своєї діяльності, але без бажання батьків та спільної роботи у вирішенні питань дітей з особливими потребами буде важко розпочати процес відновлення.

Ця зустріч відбулася, щоб познайомитися сім’я із працівниками соціальної сфери; роз’яснити їм, які послуги та допомогу родини можуть отримати, почути їх потреби; проінформувати, куди звернутися за певних проблем. Основне питання, яке викликало обговорення, – надання послуги «асистента дитини» під час інклюзивного навчання дітей у садочках і школах, яке впроваджується  Міністерством соціальної політики України. Спікери наголосили, що з цього питання розроблена програма навчання, яку обов’язково має пройти претендент, якщо він має намір стати асистентом дитини.

Також під час зустрічі озвучили, що влада міста спільно з благодійною організацією «Надія і житло для дітей» розробляє проєкт на створення закладу з надання комплексних реабілітаційних послуг для дітей з інвалідністю та їх сімей. Вже розроблено проєктно-кошторисну документацію.

“Розумію, що є труднощі при вихованні і навчанні дітей з особливими освітніми потребами, і ми хотіли б вам допомогти, – зазначив заступник Бучанського міського голови Сергій Шепетько. – Ви можете нам акцентувати, на що звернути увагу, щоб родина за підтримки влади вирішувала питання, які потребують оперативного втручання для якісного надання соціальних та освітніх послуг.”

Куди можна звернутися, які є соціальні послуги, хто може їх отримати і що для цього потрібно, розповіла керівник Бучанського центру соціальних послуг та психологічної підтримки Олена Ренчка.

Також йшлося про медичні послуги й роботу з такими дітками фахівців Бучанського інклюзивно-ресурсного центру.

Заступниця директора департаменту соцзахисту населення КОДА Юлія Суворова розповіла, які соціальні програми передбачені обласною адміністрацією, та про особливості надання соціальної послуги- асистент дитини.

Поки дорослі вирішували тяжкі питання, дітки розважалися з аніматорами.