Вересень 2023
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  
29.04.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Творчий вечір Ігоря Поклада: Спомин про майбутнє (ФОТО)

1 хвилина на читання

У п’ятницю 8-го вересня на концертному майданчику парку «Ворзель», що біля Уваровського дому, відбувся творчий вечір знаменитого українського композитора, класика сучасної української пісні «Спомин про майбутнє», на який з квітами прийшли сотні шанувальників.

Як волога потрібна для квітки, так і митцю необхідно відчувати живий зворотний зв’язок із слухачами. Для глядачів творчий вечір з улюбленим композитором – це як ковток свіжого повітря, а для митця – велика радість бачити вдячність людей за свою творчість. Люди не просто пізнають його пісні, вони їх співають. А це доказ того, що ми маємо самодостатню українську культуру і не повинні залежати від нав’язуваних нам десятиліттями чужих серцю шлягерів «рускава міра», які спустошують душу. Українська пісня підтримує наших хлопців там «на нулі» і всіх нас тут у тилу.

Концерт відкрив Київський академічний муніципальний оркестр духових інструментів «Козацьким маршем». Соло на баяні виконував юний талант Юхим Мельников, наймолодший учасник оркестру, лауреат міжнародних музичних конкурсів. До речі, ці учасники колективу постійно беруть участь в гастролях до десантно-штурмових бригад, волонтерських рейдах, зокрема і в концертах у прифронтовому Києві у квітні 2022 року, коли виступи ще були заборонені. Та вони хотіли підтримати захисників. Рідна музика і спів подекуди підбадьорюють більше, ніж психологи і священники, бо заряджають бійців незламною силою, зміцнюють дух українців.

Крім того, диригент оркестру, як волонтер, доправляє на передову тепловізори, спорядження, розвідувальні дрони і запчастини до ударних дронів. Усе це завдяки Міжнародному фонду Лисенка, який діє в Європі. Цікавий факт – вперше на щорічному балу у Відні в палаці Шенбрунн прозвучав вальс українського композитора Миколи Лисенка.

Після виступу керівник оркестру Микола Лисенко (молодший) захоплено зазначив: «Ми вже вдруге організовуємо творчий вечір Ігоря Поклада. Минулого разу це було майже три року тому, і треба було бачити його очі, як вони сяяли щастям. Для нас це величезна честь. Такі вечори додають натхнення і композитору, і виконавцям, і слухачам. Тому ми організували цьогорічний творчий вечір у Ворзелі. Тож давайте побажаємо всім нам заснувати фестиваль «Поклад назавжди»».

Далі пан Микола додає про своє особисте ставлення, адже його тітка Наталія Володимирівна Лисенко навчалася в консерваторії одночасно з Ігорем Дмитровичем. Ігор Поклад завжди був для нього взірцем творчої людини, таким собі олімпійцем, українським Мішелем Леграном.

У творчому вечорі взяли участь знані виконавці, народні і заслужені артисти України, переможці співочих конкурсів – Павло Зібров, Анжеліна Швачка, Віталій Борисюк, Ірина Семененко, Влад Павлюк. Ведучими були Ольга Сумська та Дмитро Оскін. Усі учасники концерту висловлювали улюбленому композитору та його дружині Світлані свою любов і захоплення, до них палко приєднувалися своїми гарячими оплесками сотні вдячних шанувальників.

Сергій Шепетько, заступник Бучанського міського голови, вручив Ігорю Дмитровичу Покладу дублікат посвідчення Почесного громадянина Ворзеля, яке було втрачене під час окупації селища російськими агресорами. Він висловив своє і загальне почуття аудиторії наступними словами:

«Мав честь познайомитися з Ігорем Дмитровичем на святкуванні його ювілею. Мене неймовірно вражає, наскільки він талановита і геніальна людина. Його добрі очі запам’ятовуються на все життя. А його творчість залишається і буде залишатися важливою для всієї нашої громади, попри всі пережиті нами жахи через навалу сучасних варварів. Творчість Ігоря Поклада – безумовно світового масштабу». Оплесками захоплення присутні вітали також волонтера Костянтина Гудаускаса, якому випала честь рятувати родину Покладів від ворожої окупації.

До слова:

Ігор Поклад лауреат Шевченківської премії (1986 р.), заслужений діяч мистецтв (1989 р.), народний артист України (1997 р.), Герой України (2021 р.). Його творчість дала поштовх для нової української пісні і принесла міжнародну славу.

У творчому доробку композитора понад 150 пісень, які він написав  у співавторстві з такими поетами як Борис Олійник, Ігор Барах, Юрій Рибчинський, Михайло Ткач, Віктор Герасимов, Дмитро Луценко, Олександр Вратарьов… 

Незабутніми залишаться назавжди пісні «Зелен-клен», «Два крила», «Чарівна скрипка», «Тиха вода», «Ой, летіли дикі гуси», «Хіба можна», «Моя Україно»…

Ігор Поклад написав музику до понад двадцяти мюзиклів та оперет, серед яких:

«Друге весілля в Малинівці», «Конотопська відьма», «Серце моє з тобою», «Різдвяна ніч» (за М. Гоголем), «Засватана — не вінчана» (за І. Карпенком-Карим), «Чмир» (за М.Кропивницьким). Він також створив музику до кіно та мультфільмів: «Як козаки наречених визволяли», «Весь світ в очах твоїх», «Дударики», «Останній гейм», «Зоряне відрядження», «Робота над помилками», «Балаган», «Увійди в кожен дім», «Тепла мозаїка ретро й мало-мало…», «Два кроки до тиші», «Снайпер», «Обітниця», «Притча про світлицю», «Москаль-чарівник», «Як козаки в хокей грали».

Під час виконання улюблених творів глядачі підспівувати виконавцям. Особливо пісню «Скрипка грає», яку Ігор Поклад присвятив пам’яті Володимира Івасюка: «Вже догорає небокрай і злітає жовтий лист — моя печаль. Вже ідуть від неба до землі, ідуть дощі, як скрипалі, у синю даль».

А коли зазвучали слова «Зорі, як очі, дивляться крізь на нас, серце не хоче, щоб промайнув цей час, хай в цю хвилину піснею лине понад землею радість моя.…» – люди підхопилися з місця і наблизилися до сцени з увімкненими ліхтариками мобілок, а деякі закружляли парами в танці на майданчику.

Панувала казкова романтична атмосфера: під свіжим подихом легкого вітерця гомоніли клени старого парку, таємничості додавало світло ліхтарів, лунали прекрасні пісні, на небі сяяли зорі, було радісно, не хотілося розходитися.