Червень 2023
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
09.05.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Мала приватизація на Київщині: декілька цікавих об’єктів

1 хвилина на читання

У статті ви прочитаєте про можливості для бізнесу під час війни, підсумки та законодавчі ініціативи.

Ми поспілкувалися з начальником регіонального відділення Фонду державного майна України по Київській, Черкаській та Чернігівській областях Вадимом Курилом та отримали відповіді на актуальні питання з приватизації у регіоні.

 – Пане Вадим, розкажіть, які об’єкти вже підготовлені до приватизації у Бучанському районі Київської області? В чому особливості цих об’єктів?

 – Наразі у Бучанському районі та місті Буча Київської області ми пропонуємо бізнесу декілька цікавих об’єктів, детальніше про кожен:

  •     20 червня пройде аукціон з приватизації нежитлових будівель 1972 року побудови, загальною площею – 1 634,1 м². Головною перевагою об’єкта є велика загальна площа та близькість до столиці – 5 км (Бучанській р-н, с. Святопетрівське, вул. Київська, 25).  

      До складу об’єкту входять: адміністративно-виробничий корпус, майстерня, трансформаторна та сторожка. 

  •     Будівля магазину, загальною площею 142,1 м² у смт. Немішаєве, вул. Біохімічна 1Г. Аукціон відбудеться восени.
  •   108-квартирний житловий будинок (недобудова), аукціон відбудеться взимку.

      Локація: м. Буча, вул. Яблунська (Кірова), б/н. Орієнтовна відстань до столиці – 20 км.

  •   Єдиний майновий комплекс державної установи «Український дім фарфорово-фаянсової промисловості», загальна площа земельних ділянок близько 1,85 га, загальна площа приміщень близько 6 823,8 м². Знаходиться у місті Вишневе, вул. Святошинська, 29. Аукціон відбудеться у вересні 2023 року. 

      Перспективне приміщення, яке, на жаль, зараз не працює. Об’єкт має велику загальну площу, зручне розташування поблизу столиці – 3 км.

      Інформацію про ще більше об’єктів для інвестицій з приватизації та оренди ви можете отримати на сайтах: privatization.gov.ua та prozorro.sale.

 – Які результати роботи відділення за поточний рік?

– За 4 місяці 2023 року проведено 18 успішних аукціонів з приватизації та 23 – з оренди, в результаті яких до Державного бюджету надійшло близько 60 млн грн інвестицій. Від приватизаційних аукціонів — 36 млн грн, від орендних – 23,5 млн грн. 

– Хотів зауважити, що ми всіляко заохочуємо бізнес інвестувати в країну.

Проводимо постійні зустрічі з бізнесом, презентуємо інвестиційне меню та консультуємо щодо нюансів приватизації та оренди. Особливо, такі зустрічі є корисними для підприємств та підприємців, яким довелось виїхати із зон бойових дій та тимчасової окупації, яким потрібно налагоджувати бізнес на новому місці.

– Натомість вже 68 підприємств різного бізнесу в межах урядової програми релокації перемістилося на Київщину, виїхавши з району бойових дій і тепер мають побудувати свій бізнес на новому місці, можливо, придбати нові приміщення чи орендувати для подальшого розвитку.

  – Чи відбулися зміни в законодавстві щодо приватизації? Які особливості?

– Суттєво скоротився час підготовки об’єктів до приватизації. Якщо раніше цей процес займав приблизно 6 місяців, тепер він триває максимум – 2.

Також важливим є те, що змінився порядок сплати коштів.  Раніше процедура передбачала підписання договору і лише потім – сплату коштів, то тепер першочергово все оплачується, а тоді вже власник вступає у свої права. Це, в свою чергу, максимально мінімізувало ризики при оформленні договорів купівлі – продажу держмайна.

Окрім цього, була розблокована приватизація, що пов’язана з арештами майна. Все це суттєво збільшило кількість об’єктів, які вже виставлені на продаж, зокрема більшість з них вже продані, і  запропоновані переможні ставки вже оплачені, відповідно кошти надійшли до держбюджету.

  До речі, тепер клієнту навіть немає потреби особисто бути присутнім на підписанні договорів оренди чи купівлі продажу, бо це зараз проводиться через підпис ЕЦП, через авторизацію ключа у системі «Дія» чи через банк.

Переглянути актуальні пропозиції приватизації та оренди за QR-кодами.

Оренда

Приватизація