Квітень 2023
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
11.05.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Бучанські добровольці. Розмінування із Полковником КЕП

1 хвилина на читання

Бійці Бучанського добровольчого формування тероборони захищають небо від ворожих безпілотників, чатують на диверсійно-розвідувальні групи, постійно вдосконалюють свої навички і впевнено гарантують – зайти на територію громади так легко, як у лютому-22, ворог більше не зможе.

На сторінках БН ми познайомимо вас із бійцями ДФТГ, які стали на захист нашої громади з перших днів великої війни, і заходили у Бучу після її окупації разом із військами ЗСУ. Імена не розголошуємо, лише позивні.

Перше знайомство – Полковник Кеп

Полковник Кеп з добровольцями з першого дня повномасштабної російської агресії. Він зі взводом саперів займався розмінуванням, і розповів БН, якою небезпечною була Бучанська громада після деокупації.

Російські солдати після себе залишили чимало вибухових сюрпризів. Було багато розтяжок, і серед них дуже підступні. Наприклад, поруч із тротуаром граната, притиснута до дерева гілкою. Порив вітра чи допитливість дитини – і станеться вибух, від якого постраждають люди. Після російської навали сапери ДФТГ знаходили гранати у житлових помешканнях, наприклад, під ліжками. Біля ЖК «Континент» рашисти залишили у туалеті дві артилерійські міни, а під ними гранату без чеки.

Був ще такий випадок. Ракета комплексу «Точка-У» прилетіла у приватний будинок бабусі і загрузла у м’якому ґрунті льоху. Щоб не детонувала (а вибух міг зруйнувати цей і сусідні будинки), бійці підрозділу її викопали вручну, краном обережно підняли й вивезли на утилізацію.

А у лісі під час обстеження виявили приблизно 1,5 га території, засипаної зведеними наконечниками градів. Бійці дивуються рашистським діям, адже від такого орки самі могли постраждати.

Лише за три місяці після деокупації саперами підрозділу Полковника Кеп було знайдено і знищено понад 3000 вибухонебезпечних предметів, а також передано для повторного використання – понад 800 зарядів до РСЗВ «Град», 70 танкових снарядів, 230 снарядів для ствольної артилерії різного калібру, 2 високоточні ракети до БПЛА та інше.

Газета “Бучанські новини” № 10 від 16 березня 2023 року.

Наступне знайомство із бойовим майором Клімом.