Березень 2023
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
30.04.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Корисна інформація про холестерин від лікарів Бучі

1 хвилина на читання

Холестерин – важливий компонент метаболізму здорової людини, який стає шкідливим тільки за відхилення його концентрації за межі норми. Причому, небезпечне не тільки зростання рівня холестерину в крові, але і його падіння.

Дуже змістовну та корисну інформацію про холестерин сьогодні вам підготувала лікар-терапевт Бучанського центру первинної медико-санітарної допомоги Гнатюк Наталія Олександрівна.

Холестерин – це органічна жироподібна речовина, що грає важливу роль в роботі нашого організму. Це важливий елемент клітинних мембран, що регулює проникність клітинної стінки. Крім того, холестерин бере участь в синтезі жовчних кислот, гормонів, жиророзчинних вітамінів, функціонуванні нервової, імунної та репродуктивної систем організму.

Більша частина холестерину, що циркулює в крові, виробляється нашим організмом самостійно, переважно печінкою, і, незначною мірою, кишківником, яєчниками, яєчками і корою наднирників. З продуктами в організм потрапляє лише близько 20% холестерину. Виводиться холестерин з організму у складі жовчі.

Загальний рівень холестерину в людини повинен перебувати в межах 2,8-5,2 ммоль/л. Для чоловіків і жінок нормальні показники, як загального холестерину дещо відрізняються. До того ж для вагітних жінок підвищений рівень холестерину є нормальним.

Збільшенню рівня холестерину в крові вище меж норми сприяють такі чинники:

  • ожиріння (індекс маси тіла більше як 30);
  • зловживання продуктами, що містять трансжири, холестерин і жири тваринного походження;
  • малорухливий спосіб життя;
  • куріння і алкоголь;
  • хвороби печінки;
  • цукровий діабет та інші ендокринні порушення;
  • літній вік;
  • підвищений артеріальний тиск;
  • інфаркти та інсульти в сімейному анамнезі.

У більшості випадків підвищений рівень холестерину в крові (гіперхолестеринемія) не проявляє себе ніякими симптомами до того часу, доки через жирові бляшки не відбувається інфаркт або інсульт. Тому пацієнтам, які входять до групи ризику, важливо консультуватися з лікарем і, за необхідності, здавати аналізи на холестерин. Підвищений рівень холестерину корелює з високим ризиком розвитку атеросклерозу – хвороби артерій, за якої вони звужуються і деформуються.

Гіпохолестеринемія, знижений рівень холестерину, також є небезпечним станом, який може виникнути за:

  • голодування (недоїдання, суворі дієти);
  • хвороб печінки;
  • мальабсорбції та інших проблем з кишківником;
  • хронічних стресів;
  • недостатності надниркових залоз;
  • лейкемії;
  • гіпертиреозу:
  • хвороби Аддісона.

Брак холестерину позначається на гормональному фоні – без нього знижується синтез кортизолу, естрогену і тестостерону. Внаслідок цього можливе погіршення когнітивних функцій, порушення в роботі ендокринної та статевої систем. Знижений рівень холестерину у вагітних сприяє передчасним пологам.

Як часто здавати аналіз на холестерин

Пацієнтам до 20 років, що не входять в групу ризику розвитку серцево-судинних хвороб, рекомендується здати аналіз на холестерин разово – просто для того, щоб переконатися, що все в порядку. Після 20 років аналіз на холестерин бажано здавати раз в 5 років; після 40 – щорічно. Пацієнти, у яких вже діагностовано порушення ліпідного обміну, обстежуються частіше, відповідно до рекомендацій лікаря.

Що робити, щоб холестерин був у нормі

Для того, щоб рівень холестерину знаходився в межах нормальної концентрації, більшості пацієнтів досить нормалізувати своє харчування, стежити за вагою, мінімізувати, а краще виключити вживання алкоголю і паління. Важливо також контролювати рівень стресу, за можливості уникати стресові ситуації.

Дієта за підвищеного холестерину

виключає жирне м’ясо, соуси, солодощі (випічка, шоколад, солодкі напої), субпродукти, молочні продукти з високою жирністю. У раціон потрібно включити філе курки або індички, білу рибу, знежирені сири і молоко, овочі та фрукти, каші і хліб грубого помелу. Їжу бажано готувати відварну, тушковану або на пару, уникаючи обсмажування. Харчування має бути регулярним і складатися, як мінімум з трьох основних прийомів їжі. Важливо дотримуватися питного режиму, не допускаючи зневоднення організму.

Підтриманню здорового обміну жирів в організмі сприяють регулярні помірні фізичні навантаження, що тривають не менше 30 хвилин щодня. Під фізичними навантаженнями не обов’язково маються на увазі виснажливі тренування в залі – це може бути ходьба, плавання або гімнастика. У більшості пацієнтів з підвищеним рівнем холестерину вже є проблеми з вагою і серцево-судинною системою, тому серйозні навантаження їм протипоказані.

Пацієнтам, у яких вже діагностовано дисліпідемію,

крім перерахованих вище рекомендацій, лікарі також призначають спеціальні препарати, які нормалізують рівень холестерину. Обов’язково проводиться лікування супутніх захворювань (уражень печінки, нирок і кишківника, метаболічних порушень).