Корисна інформація про холестерин від лікарів Бучі
2 хв читання
Холестерин – важливий компонент метаболізму здорової людини, який стає шкідливим тільки за відхилення його концентрації за межі норми. Причому, небезпечне не тільки зростання рівня холестерину в крові, але і його падіння.
Дуже змістовну та корисну інформацію про холестерин сьогодні вам підготувала лікар-терапевт Бучанського центру первинної медико-санітарної допомоги Гнатюк Наталія Олександрівна.
Холестерин – це органічна жироподібна речовина, що грає важливу роль в роботі нашого організму. Це важливий елемент клітинних мембран, що регулює проникність клітинної стінки. Крім того, холестерин бере участь в синтезі жовчних кислот, гормонів, жиророзчинних вітамінів, функціонуванні нервової, імунної та репродуктивної систем організму.
Більша частина холестерину, що циркулює в крові, виробляється нашим організмом самостійно, переважно печінкою, і, незначною мірою, кишківником, яєчниками, яєчками і корою наднирників. З продуктами в організм потрапляє лише близько 20% холестерину. Виводиться холестерин з організму у складі жовчі.
Загальний рівень холестерину в людини повинен перебувати в межах 2,8-5,2 ммоль/л. Для чоловіків і жінок нормальні показники, як загального холестерину дещо відрізняються. До того ж для вагітних жінок підвищений рівень холестерину є нормальним.
Збільшенню рівня холестерину в крові вище меж норми сприяють такі чинники:
- ожиріння (індекс маси тіла більше як 30);
- зловживання продуктами, що містять трансжири, холестерин і жири тваринного походження;
- малорухливий спосіб життя;
- куріння і алкоголь;
- хвороби печінки;
- цукровий діабет та інші ендокринні порушення;
- літній вік;
- підвищений артеріальний тиск;
- інфаркти та інсульти в сімейному анамнезі.
У більшості випадків підвищений рівень холестерину в крові (гіперхолестеринемія) не проявляє себе ніякими симптомами до того часу, доки через жирові бляшки не відбувається інфаркт або інсульт. Тому пацієнтам, які входять до групи ризику, важливо консультуватися з лікарем і, за необхідності, здавати аналізи на холестерин. Підвищений рівень холестерину корелює з високим ризиком розвитку атеросклерозу – хвороби артерій, за якої вони звужуються і деформуються.
Гіпохолестеринемія, знижений рівень холестерину, також є небезпечним станом, який може виникнути за:
- голодування (недоїдання, суворі дієти);
- хвороб печінки;
- мальабсорбції та інших проблем з кишківником;
- хронічних стресів;
- недостатності надниркових залоз;
- лейкемії;
- гіпертиреозу:
- хвороби Аддісона.
Брак холестерину позначається на гормональному фоні – без нього знижується синтез кортизолу, естрогену і тестостерону. Внаслідок цього можливе погіршення когнітивних функцій, порушення в роботі ендокринної та статевої систем. Знижений рівень холестерину у вагітних сприяє передчасним пологам.
Як часто здавати аналіз на холестерин
Пацієнтам до 20 років, що не входять в групу ризику розвитку серцево-судинних хвороб, рекомендується здати аналіз на холестерин разово – просто для того, щоб переконатися, що все в порядку. Після 20 років аналіз на холестерин бажано здавати раз в 5 років; після 40 – щорічно. Пацієнти, у яких вже діагностовано порушення ліпідного обміну, обстежуються частіше, відповідно до рекомендацій лікаря.
Що робити, щоб холестерин був у нормі
Для того, щоб рівень холестерину знаходився в межах нормальної концентрації, більшості пацієнтів досить нормалізувати своє харчування, стежити за вагою, мінімізувати, а краще виключити вживання алкоголю і паління. Важливо також контролювати рівень стресу, за можливості уникати стресові ситуації.
Дієта за підвищеного холестерину
виключає жирне м’ясо, соуси, солодощі (випічка, шоколад, солодкі напої), субпродукти, молочні продукти з високою жирністю. У раціон потрібно включити філе курки або індички, білу рибу, знежирені сири і молоко, овочі та фрукти, каші і хліб грубого помелу. Їжу бажано готувати відварну, тушковану або на пару, уникаючи обсмажування. Харчування має бути регулярним і складатися, як мінімум з трьох основних прийомів їжі. Важливо дотримуватися питного режиму, не допускаючи зневоднення організму.
Підтриманню здорового обміну жирів в організмі сприяють регулярні помірні фізичні навантаження, що тривають не менше 30 хвилин щодня. Під фізичними навантаженнями не обов’язково маються на увазі виснажливі тренування в залі – це може бути ходьба, плавання або гімнастика. У більшості пацієнтів з підвищеним рівнем холестерину вже є проблеми з вагою і серцево-судинною системою, тому серйозні навантаження їм протипоказані.
Пацієнтам, у яких вже діагностовано дисліпідемію,
крім перерахованих вище рекомендацій, лікарі також призначають спеціальні препарати, які нормалізують рівень холестерину. Обов’язково проводиться лікування супутніх захворювань (уражень печінки, нирок і кишківника, метаболічних порушень).