Лютий 2023
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728  
29.04.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Генератор: поради – як обрати, на що звернути увагу

1 хвилина на читання
генератори

генератори

Зараз, під час війни, питання електрики стоїть дуже гостро. Є можливість скористатися пунктами незламності, про які ми вже писали. Але багато наших читачів та підписників бажають придбати генератор для побутових потреб, тож розмірковують над цим. Команда БН зібрала корисні поради. Розповідаємо без “дуже розумних” термінів.

Про питання, з якими стикається більшість власників дач і приватних осель, коли вибирають генератор, і піде мова у цій статті.

Ринок пропонує десятки видів міні-електростанцій, розібратися в яких на перший погляд може лише фахівець. Проте Бучанські новини пропонують коротко вивчити “класифікацію” генераторного обладнання. Маючи базові знання, можна буде поставити кваліфіковані питання продавцю та разом із ним підібрати необхідний генератор. Ми не претендуємо на супер фахові знання, а зібрали лише слушні та корисні поради.

Отже, перше, що необхідно зробити споживачеві – це визначитися, для яких цілей та в яких умовах використовуватиметься генератор. Існує безліч сфер використання генераторів, але їх можна розбити на дві великі категорії – промислові та побутові. У цій статті ми розглянемо насамперед питання вибору генератора побутового призначення.

Є багато факторів та вимог, які необхідно враховувати при виборі генератора, у тому числі такі:

Як ви збираєтесь використовувати генератор?

Як правило, генератори застосовуються у 3 випадках:

Як резервне джерело отримання електроенергії, тобто аварійне електроживлення. Такий режим у приватних домоволодіннях забезпечує електрикою або все домогосподарство одразу або задовольняє самі необхідні потреби (система опалення, холодильники/морозильники, водопостачання, освітлення).

Два інших призначення ми коротенько визначимо, але не будемо ретельно розбирати. Один з них – це промислове використання у будівництві, комерції та/або оренді. Наприклад, у разі неможливості підключення до центрального енергозабезпечення або для забезпечення дійсно безперервного та водночас потужного живлення. Другий – використання у туризмі (подорож у житловому автофургоні, кемпінг, пікнік, катання на човні). Він забезпечить роботу побутових електроприладів при експлуатації в польових умовах для комфортного проведення активного відпочинку.

Зупинимось на побутовому використанні електрогенератора.

Потужність та кількість фаз

Питання потужності цілком залежить від вашого “апетиту”. Якщо ви бажаєте, щоб усі прилади вдома працювали, бо це ваш комфорт, то й вартість притрою буде не мала. Забезпечить достатні потреби чи, навіть, трохи вищі генератор потужністю до 2,5 КВт/г. Для мінімальних потреб (котел опалення, невеликий насос води, світло в домі) – до 1-1,2КВт/г.

Критерії вибору – ваші амбіційні потреби.

Стосовно кількості фаз, то тут ви також маєте визначитись. Загалом 3-фазні генератори завжди потужніші, дорожчі але! якщо іноді без них ніяк, то ніяк. Пам’ятайте, що навіть якщо вам підведено три фази, то для забезпечення мінімальних потреб вам згодиться і однофазний генератор. Рекомендуємо у таких випадках скористатися послугою професійного електрика.

Рівень шуму

Рівень шуму генератора не є важливим фактором у визначенні вірної моделі, але про це теж треба подумати.

Зазвичай до застосування генераторів існують певні обмеження щодо рівня шуму, які можуть вплинути на вибір моделі генератора. Це простий комфорт, настрій до вас ваших сусідів або потреба експлуатувати в нічний час.

Генератори з високим рівнем шуму не є комфортними для використання в приватному домоволодінні або під час туристичної поїздки.

Для більшості генераторів вказують номінальні параметри в децибелах. При кожному збільшенні на 10 децибел рівень шуму збільшується в 10 разів. Генератор, що працює на 70 децибелах, у десять разів гучніший за генератор, що працює на 60 децибелах.

Загалом шум від генератору залежить від:

  • конструкції двигуна;
  • розташування двигуна усередині рами генератора
  • використання спеціальних амортизаторів та шумозахисних елементів (в т.ч. кожухів на деяких моделях);
  • нових технологій у виробництві.

Ще раз, цей показник не є визначальним але на нього також треба звертати увагу.

ДЛЯ ДОВІДКИ
Завдяки повністю закритому корпусу (капоту) та інверторній технології рівень шуму при роботі становить від 49 до 60 децибелів, що на нижньому показнику не голосніше за звичайну мову.

Паливна система: дизель, бензин чи газ

При осмисленні цього питання вам треба знайти баланс між такими факторами: вартість, витрати, доступність. Бензинові зазвичай самі дешеві і дуже широко представлені від виробників. Дизельні більш довговічні, але трохи дорожчі. Газові, це ті самі бензинові, але з певними модулями під роботу на газу.

Витрата палива та час роботи

Основні параметри, що впливають на час роботи генератора та гаманець споживача, – це витрати пального за одиницю часу та ємність паливного бака.

Витрати пального зазвичай вимірюються у літрах на годину. Якщо у документації вказано у грамах на кіловат, то знайте – це свідчить про високий рівень виробника і йому слід приділити більшу увагу.

Ємність баку – тут все просто. Враховуючи витрати пального на кіловат чи годину ви зможете спрогнозувати скільки годин автономної роботу у вас є.

Слід зазначити, що дизельні двигуни менше витрачають палива ніж бензинові, але не думайте, що у два рази чи більше – приблизно на 20%. Наприклад, 5 КВт бензиновий двигун буде витрачати десь 1,6-2 літри на годину, в той час як дизельний 1,3-1,7 літрів.

Зручність переміщення та транспортування

При необхідності частого переміщення або транспортування генератора слід звернути увагу на:

  • полегшені моделі генераторів – в основному для переноски вручну;
  • моделі на колесах – можуть легко переміщувати і чоловіки і жінки.

Простота запуску

Процес запуску генератору буває у трьох варіантах (точніше два, але про це згодом).

Ручний – найдешевше рішення та найпростіше. Немає додаткових модулів (стартер, акумулятор), да і зламатися там майже нічому. Єдине, що може стати на заваді при вибору генератор, це те, що з таким методом пуску фізична підготовка господаря/споживача має значення. Деякі моделі бензинових генераторів жінка не зможе запустити самостійно. Щодо дизельних, то тут ще складніше.

Електричний – це комфортний варіант, тому що замість користувача запуском двигуна займається спеціальний модуль – стартер. За комфорт треба платити і при виборі цього варіанту вартість стане дещо вище (приблизно 10-15%).

Автоматичний – це самий комфортний варіант, але значно дорожчий (у деяких виробників це 20-35% від вартості). При автоматичному запуску двигуна також використовується стартер, але цим займається додатковий модуль – Аварійний Ввід Резерву (АВР). Тобто присутність людини зовсім непотрібна, одне слово – автоматика.

Довговічність та якість виконання

Висока якість виробництва генераторів безпосередньо позначається на їх надійності та підтверджується тривалою експлуатацією (довговічність) у різних умовах застосування. Ми не будемо приводити марки виробників. Наша мета – інформація.

При виборі генератора можна відразу помітити та оцінити:

  • Якість збирання. Як виглядають вузли та компоненти генератора.
  • Дизайн та якість забарвлення, надписи маркування, інструкції/рекомендації, тощо.
  • Популярність та репутація виробника комплектуючих (двигун, альтернатор, роз’єми)

Якісні генератори забезпечують гарантоване електропостачання з необхідною потужністю протягом тривалого періоду експлуатації.

Обслуговування та підтримка

У зв’язку з тим, що генератор є обладнанням відповідального призначення та тривалого використання, він повинен гарантувати споживачеві безвідмовність використання та довговічність експлуатації. Тому при виборі моделі генератора і особливо при виборі виробника рекомендуємо звернути увагу на популярність, репутацію та присутність офіційних представників цього бренду у вашому регіоні. Вибирайте бренд генератора (виробника), який здійснює повну сервісну підтримку своєї продукції, а також має розвинену мережу сервісних центрів та постійну наявність запчастин та витратних матеріалів. Цю інформацію отримайте від продавця та з документації на генератор.

Інші чинники на які слід звернути увагу.

До таких чинників ми віднесли:

  • габарити та маса обладнання
  • час роботи без присутності людини
  • необхідність паралельної роботи
  • додаткове обладнання (підігрівачі, тощо)

Ми не будемо зупинятися на цих питаннях. Вони дещо специфічні та не користуються широким попитом.

Коротенькі висновки

Отже, коли ви таки дочитали всі наші поради, дамо ще одну: Не встановлюйте високо планку і тоді перестрибнете.

При виборі генератора у вас буде три питання: ціна, комфорт, якість. Зазвичай задовольнити можна тільки два з трьох. Ось у цьому полягає ваша задача: обрати своїх два критерія.

Маємо надію, ми допомогли у роз’яснені деяких моментів і при виборі генератора ви будете більш досвідченими і впевненими у цьому питанні.

І про ОБЕРЕЖНІСТЬ

У будь-якому випадку, чи миєте ви досвід чи ні – підключення генератора доручіть професіональному електрику. Жарти з електрикою – це прямий шлях до пожежі або і суттєво гірших наслідків.