Серпень 2022
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
26.04.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Пам’ятна монета на честь пережитого в Бучі (ФОТО)

1 хвилина на читання

Сьогодні талановиті бучанці Дмитро Воронець і Влад Кушнір представили пам’ятну монету Bucha 2022, яка водночас є символом трагедії, що сталася у Бучі під час окупації військами країни-агресора російської федерації. А також символом надії на відродження і кращого майбутнього.

Дмитро і Влад – корінні бучанці, учасники трагічних подій у місті у лютому-березні 2022 року. «Бучанська різанина» – катування, вбивство мирних жителів, вразила весь світ. Та найбільше закарбувалася у душах місцевих жителів.

«Ми люди творчих професій – я архітектор, мій друг – різьбяр по дереву. Свої глибокі потрясіння від жахів окупації рашистами ми висловили творчо – надали їм матеріальної форми. І таким чином поділилися своїми емоціями з усіма, кому також боляче бачити, що відбувається з Україною, з нашим народом.

Таким чином у нас виникла ідея створити колекційну латунну монету», – розповів один із ініціаторів проєкту Влад Кушнір.

Зображення на монеті є символічним і має прихований зміст. У ньому не тільки біль, а й надія.  

«Глибокий смисл має дана робота. І вона виконана якісно, – зауважив Бучанський міський голова Анатолій Федорук. – Одна зі сторін монети відноситься до нашої історії, до пережитого громадою. І церква Андрія Первозваного, де масові поховання були. І вулиця Яблунська, а саме велосипед, з яким там був місцевий, якого вбили. І разом з тим монета символізує те, що життя продовжується: дерево – символ життя».

Монети виготовлені  з різним покриттям – платина, нікель, золото у номерному футлярі, виготовленому з дуба. Загальний тираж цієї колекції 7 500 монет.

Пам’ятна монета на честь пережитого в Бучі (ФОТО)

Реверс – символ Бучі.

На зворотному боці монети ми зобразили символ нашого міста – герб Бучі. Він являє собою генеалогічне дерево Буха з сильним корінням, що виникло внаслідок злиття чотирьох міст, які були розкидані навколо залізничної станції – символу розвитку та прогресу міста. Навколо герба – дубове листя, як символ незламності духу, мудрості та сили українців. Герб увінчаний короною як символом аристократичного походження міста.

Пам’ятна монета на честь пережитого в Бучі (ФОТО)

Аверс – символ трагедії.

Три головні символи жахів окупації, які закарбувалися у пам’яті бучанців. У той же час ми додали проблиск надії на світле майбутнє, на відновлення і омолодження.

  • Храм Святого Апостола Андрія Первозваного як символ трагедії і, водночас, надії, що ніхто не забуде численних жертв російської агресії. Наші близькі, родичі, сусіди загинули під час окупації та бойових дій, що точилися у місті, і були поховані біля Храму;
  • велосипед, як символ безглуздої жорстокості. Адже людей вбивали, коли вони їхали додому на велосипеді з продуктами чи водою;
  • зростаюче дерево, як символ нового життя, символ надії і віри в те, що всі втрати не марні, що життя стане кращим, і в майбутньому люди в усьому світі житимуть без насильства.
Пам’ятна монета на честь пережитого в Бучі (ФОТО)

Перші монети отримали Перша леді України Олена Зеленська, а також пан Бафет під час заходу з нагоди початку проєкту «Фабрика Кухня».

Анатолій Петрович поділився з присутніми планами:

«Є задум, що дана монета стане лотом на одному із європейських аукціонів, і ми відчуємо вартість і цінність монети».