Серпень 2022
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
11.05.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

У Луб’янці рашисти в школі зробили госпіталь і готель (ФОТО)

1 хвилина на читання

Директор Луб’янської школи Олексій Гулеватий розповів зі слів місцевих жителів, що під час окупації російські військові розмістилися в освітньому закладі, а на вулиці поруч вирили окопи, бліндажі та капоніри. Зараз ями біля закладу майже закінчили засипати.

На першому поверсі у початкових класах був госпіталь рашистів.

Вікна були закладені 20-сантиметровим брусом і заклеєні чорною плівкою. На додачу – дерев’яні щити на вулиці. Так окупанти захищали свої медичні палати і операційні.

Пан Олексій згадує, як побачили сміття у кабінетах, дитячі розкидані портфелики, щоденники, підручники. А також медичні матеріали, навіть, скальпелі.

На другому поверсі жили російські офіцери.

У бібліотеці ­– особливий рашист. На дверях залишилися табличка «Не входіть, здесь живьот шах». Всередині обладнали, як у готелі: кожані дивани і крісла – забрали з домівки когось місцевих, розстелили килим, принесли холодильник. Адже світла не було лише у місцевих, а окупанти мали електрогенератори.

У підвалі розмістилися солдати.

Вони пограбували пилораму і облаштували собі стіни, лежаки, на полу – пінопласт. Де не було світильників – повісили, перед цим вирвавши їх з учнівських класів і кабінетів вчителів. Знесли в підвал всі меблі: шафи, столи, парти, стільці.

Кілька новеньких дитячих парт і дверей знайшли в бліндажах неподалік.

Директор Луб’янської школи згадує, що спочатку «руки опустилися» від побаченого:

«Картина була жахлива. Було враження, що ми втратили все, зроблене за два останні роки. Адже школа постійно оновлювалася і до візиту окупантів виглядала дуже привабливо».

Та після зустрічі й спілкування з колективом керівник освітнього закладу зрозумів, що вони гуртом зможуть все зробити.

«У співробітників був блиск в очах. Видно, що вони хочуть повернутися на роботу. Й ми почали все відновлювати», – розповів Олексій Гулеватий.

Зараз вже відновили майже все у порівнянні з тим, що було після окупації. У приміщеннях прибрали, тепер фарбують підлогу і стіни. А ще малюють чудові картини, які добавлять радісних ноток і учням, і вчителям.

 «Думаю, до першого вересня відкриємося. І облаштуємо у підвалі укриття, також завеземо туди все необхідне. Звичайно, у всьому нам допомагає відділ освіти Бучанської міської ради», – говорить директор.

124 дитини має навчатися у школі у цьому навчальному році (дані на 12 серпня).

За результатами опитування батьків вони бажають навчання:

  • для 44 учнів – очне,
  • 73 – дистанційне,
  • 7 дітей будуть навчатися закордоном.

Нажаль, після перебування тут непроханих російських гостей школа залишилася без техніки. Тепер не має комп’ютерного класу і ноутбуків у вчителів, які вони отримали на початку року.

Розповідали місцеві, що бачили шкільні телевізори у лісі, висіли на деревах прострелені (у лісосмузі розміщалося багато російських солдат). Також вони пошкодили інклюзивну кімнату, розбили пісочну анімацію, телевізор постріляли. Розтрощили і пограбували харчоблок. І викрали карти і глобус з географічного кабінету.

Що дивно, у кабінеті директора освітяни знайшли записку «простітє нас». Та після побаченого розгрому не дуже вірять у щирість цих слів.