Серпень 2022
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
19.04.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Прихисток у дитсадку «Сонячному», окупація Бучі (ФОТО)

1 хвилина на читання

Коли розпочалося повномасштабне вторгнення російської федерації в Україну, і в бучанському небі засвистіли кулі та снаряди, у дитячому садочку «Сонячний» оселилися місцеві жителі. Їхні квартири – у багатоповерхівках, тож в освітньому закладі на першому поверсі вони почувалися більш затишно.

Пані Оксана розповіла БН, що під час окупації у «Сонячному» мешкало близько 20 людей, усі з маленькими дітками. Батьки Оксани працюють у садочку сторожами, тож залишилися його охороняти навіть у найстрашніший для країни час.

Жінка згадує, що спочатку, у лютому, вони з чоловіком були у двоповерховому будинку на вул. Водопровідна, у якому живуть. Ховалися у ванній кімнаті. Під час першого бою у місті, коли на вулиці Вокзальній розбили ворожу техніку, у їхньому помешканні вилетіли вікна, двері. Адже події відбувалися лише за кілька сотень метрів від їхнього житла. Тож потім вони вже переховувалися у підвалі сусідньої багатоповерхівки разом із місцевими жителями.

У цей час їхній 11-річний син був із бабусею і дідусем у центрі Бучі. Три дні пані Оксана з чоловіком нічого не знала про своїх найрідніших, адже мобільний зв’язок не працював. І не витримали, прибігли у садочок, так і залишилися.

Згадує, як стояли у черзі на евакуацію й побачили розстріл автомобіля з написом «діти». Від отриманого шоку їхній син навідріз відмовився виїжджати з Бучі. Тож усі разом повернулися у «Сонячний».

Лише присутність малюків врятувала чоловіків

Після другої ротації окупантів до освітнього закладу прийшли «гості» – близько десяти російських солдат перелізли через паркан у двір. Тимчасові жителі «Сонячного» побачили це і поспішили назустріч, щоб їм не вибили двері і вікна. Рашисти відвели маленьких діточок і спілкувалися з ними окремо від батьків, які в цей час дуже хвилювалися.

Потім солдати почали вимагати завідувачку закладу, обурювалися її відсутністю. Заспокоїлися лише тоді, коли сторож відчинила двері в усі приміщення будівлі.

Серед мешканців садочка було три чоловіка віком від 35 до 74. Російські військові вивели їх на вулицю, роздягли, оглянули. У якийсь момент почали погрожувати розстрілом. Потім зжалилися, сказали, що всіх врятували діти, які вийшли на ганок.

Та все ж дорослі з малюками дружною командою почувалися у «Снячному» більш безпечно під час окупації. Як і всі у громаді готували на вогнищі, одне одного підтримували.

Одного дня на подвір’я прилетів снаряд, вибуховою хвилею пошкодило вікна однієї з кімнат садочка, а також сусідньої багатоповерхівки. На щастя, тоді жодна людина не постраждала. І тимчасові жителі садочка залишилися там,  поки місто не звільнили.