Лютий 2022
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28  
29.04.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Що треба знати про лепру, або проказу

1 хвилина на читання

Чи чули ви про хворобу лепра або проказа? Попереджений – значить захищений.

Сьогодні про це інфекційне захворювання розповідає лікар-педіатр Бучанського центру первинної медико – санітарної допомоги Дарина Моргун.

Проказа або лепра (Lерrа, хвороба Гансена) – хронічне інфекційне захворювання з ураженням шкіри, слизових оболонок, периферичної нервової системи та внутрішніх органів.

Нині у світі налічують близько 15 млн. хворих на лепру, поодинокі випадки лепри реєструють в Україні, та всі зареєстровані хворі отримують лікування у спеціалізованому медичному закладі – лепрозорії на території Одеської області.

Збудником лепри є мікобактерія лепри (палочка Гансена), яка є стійкою у навколишньому середовищі. Джерелом інфікування є хвора людина, а основними шляхами зараження – повітряно-крапельний та контактний. Хвороба малоконтагіозна, інфікування відбувається при тривалому, постійному та тісному контакті. Встановлено, що в розвитку лепри істотне значення має стан імунної системи пацієнта – при хорошій реактивності збудник гине або розвивається латентна інфекція без клінічних ознак.

Інкубаційний період прокази є тривалим, лише зрідка він триває кілька місяців, частіше – від 3-5 до 30 і більше років

За всіх форм лепри на ранній стадії з’являються шкірні зміни. Травми і вторинні інфекції призводять до деформації кисті, втрати пальців і дистальних відділів кінцівок, можуть розвиватися сліпота, амілоїдоз. Хворі, які не отримали специфічне лікування, стають людьми з інвалідністю.

Стигматизація осіб, хворих на проказу, продовжує перешкоджати ранньому виявленню. Затримка лікування є основною проблемою, оскільки хвороба, як правило, прогресує, а наслідки інвалідності, якщо їх не лікувати, можуть бути серйозними.

Для лікування від прокази застосовують мультимедикаментозну терапію. Також можуть знадобитися консультації ортопеда, офтальмолога, невропатолога, фізіотерапевта.

Лепра виліковна, і лікування на ранніх стадіях захворювання дає змогу уникнути інвалідності. Люди з хворобою Гансена можуть продовжувати працювати і вести активний спосіб життя під час та після лікування.