Січень 2022
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  
28.04.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Паприка: користь червоної спеції

1 хвилина на читання

Паприка – це і сам перець, і спеція з нього. Ще й яка: корисна і красива, підфарбовує страви і разом з тим настрій, насичена смаком і ароматом, що дає можливість експериментувати на кухні. А це ми дуже любимо. Вона дозволить поглянути на звичні рецепти по-новому, підбадьорить смакові рецептори і не виключено, що розбудить в вас справжнього кулінара.

В Угорщині паприку називають «червоним золотом». Пряність експортують по всьому світу. Там навіть відкрили унікальний Музей паприки.

Якщо говорити про спеції, то паприка – це мелений сушений перець: солодких або слабопекучих м’ясистих червоних сортів сімейства пасльонових. Щоб отримати ароматну приправу, овоч сушать і розмелюють. Гострота залежить від сорту перцю, а також кількості насіння в порошку. І колір варіюється – від світло-жовтого до червоно-коричневого.

Кращий перець для приготування приправи – м’ясистий солодкий болгарський перець яскраво-червоного кольору. З нього видаляють серцевину і насіння, сушать і розтирають в порошок. Виходить солодка і ароматна паприка, яку можна і в перші страви, і в гарніри, де вона подружиться з бобовими та овочами, навіть в десерти можна

У чому користь паприки

Перше, що потрібно сказати про паприку, так це те, що вона хороше джерело вітаміну С. Він зберігається і в сушеному продукті.

У паприці вітаміну С в кілька разів більше, ніж в цитрусових. Спеція покращує обмін речовин, травлення, кровообіг, нормалізує роботу підшлункової залози, зміцнює імунітет і навіть сприяє росту волосся

Виявив це – високий вміст вітаміну С – угорський вчений Альберт Сент-Дьордь у 1932 році. Він назвав речовину аскорбіновою кислотою, так як вона запобігала захворюванню на цингу (scorbutus), яке викликається гострою нестачею вітаміну C. Сент-Дьордь поділився дослідженнями з колегами і відправив запас речовини у відділ охорони здоров’я ООН з метою поширення в країнах, в яких цинга забирала багато життів. У 1937 році вченому заслужено вручили Нобелівську премію «за відкриття процесів біологічного згоряння за участю вітаміну С і фумарової кислоти як каталізатора».

Також паприка містить багато вітаміну А, підвищує опірність організму до вірусів та інфекцій і необхідного разом з вітаміном Е, який теж є в паприці, для того, щоб були здорові і гарні волосся, нігті і шкіра.

Багато і вітаміну Р, який, до слова, названий на честь паприки – за першою літерою. Він відповідає за здоров’я судин, робить їх еластичними і зміцнює стінки.

Алкалоїд капсаїцин, який відповідає за гостроту, теж корисний. Так, він сприяє виробленню гормону щастя ендорфіну, чим сприятливо впливає на нервову систему, як і вітаміни групи В, також помічені в паприці.

Крім того, спеція багата залізом (профілактика анемії), цинком, селеном, марганцем, міддю, натрієм, магнієм, калієм, кальцієм і фосфором. Приправа має антиоксидантну, антибактеріальну, сечогінну, загальнозміцнюючу і тонізуючу властивості.

При індивідуальній непереносимості продукту і будь-яких хронічних і гострих патологічних станах включати в раціон приправу потрібно після консультації з лікарем.

Як вибрати і зберігати паприку

Приправа являє собою порошок яскраво-червоного кольору. Допустимі вкраплення жовтого та помаранчевого відтінку, в залежності від сорту використовуваного перцю. Брудно-бурий колір говорить про низьку якість прянощі або її тривалому зберіганні.

Якщо ви подує на спецію, вона розлетиться. І це добре. Якщо паприка береться грудочками, коли її торкаєшся, вона неякісна. У воді паприка розчиняється, фарбуючи її в насичений відтінок.

Зберігайте мелену паприку в сухому темному місці – до півроку. Після пряність втрачає свій аромат і колір, але залишається їстівною.

Як зробити приправу в домашніх умовах

Паприку можна зробити вдома в сушарці для овочів і фруктів або звичайній духовці, відправивши туди нарізану невеликими шматочками м’якоть солодкого перцю. Коли волога випарується, а перець усохне (до речі, більш ніж в 20 разів), подрібніть будь-яким зручним способом в порошок. Як варіант, в кавомолці.Зберігайте домашню паприку в герметичному посуді, щоб не потрапляла волога.

Паприка в кулінарії

Паприка – це два в одному: і ароматична смакова добавка, і барвник. Універсальна приправа для будь-яких страв, навіть для десертів

Спробуйте намазати курочку маринадом з копченої паприки (пряність + оливкова олія + сіль + роздавлений часник) – і в духовку. Це щось!

Тільки врахуйте, що мелена паприка при смаженні без необхідної кількості рідини підгорає і гірчить. Причина – високий вміст цукру.