Грудень 2021
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
25.04.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Важливо! Все про військовий облік жінок в Україні

1 хвилина на читання

В Україні затверджено список професій, представниці яких повинні стати на обов’язковий облік військовозобов’язаних. Про це йдеться в наказі Мінборони №313 від 11 жовтня 2021 року, який набрав чинності 17 грудня. Згідно з ним, жінки багатьох професій після отримання спеціальності повинні прийти до військкомату, щоб стати на облік.

Це стосується представниць прекрасної статі віком від 18 до 60 років, які придатні до військової служби. Зазначимо, що стати на облік у військкоматі вважається не правом, а обов’язком.

Оновлення системи військового обліку в Україні не передбачає мобілізації чи призову жінок до армії. Йдеться про оновлення самої системи та перелік так званих “жіночих” професій, які є підставою для постановки на військовий облік, заявила заступник міністра оборони України Ганна Маляр.

“Ніхто не забиратиме жінок до армії. Це не мобілізація та не військовий призов. Йдеться лише про оновлення системи військового обліку”, – цитує Маляр прес-служба Міноборони.

До списку потрапили більше сотні професій у 35 сферах: автомобільного транспорту, комп’ютерних технологій, хімії та біології, авіації, телекомунікацій та радіотехніки, журналістики, банківської справи, фінансів та страхування, видавництва та поліграфії, залізничного транспорту, готельно-ресторанного бізнесу, медицини, фармакології та інших.

При прийомі на роботу жінки показуватимуть військовий квиток

 Відзначимо, що тепер роботодавці повинні будуть проконтролювати, щоб їх співробітниці, які підпадають під список, стали на облік у військкомат. При прийомі на роботу нових колег, необхідно перевіряти у них наявність військово-облікових документів і відміток про взяття на військовий облік. Керівник підприємства, який не проконтролює наявність таких документів, буде змушений заплатити штраф у розмірі від 5,1 до 8,5 тисячі гривень.

Чи треба просто завтра йти у військкомати?

«Ні. Для цього буде цілий рік. Адже виконання норми закону про оновлення військового обліку триватиме протягом 2022 року», – розповіла заступник міністра оборони України.

Наразі в уряді працюють над тим, щоб зробити цей процес максимально зручним, запевнили у Міноборони.

«Наскільки це можливо зробити в онлайн форматі (наприклад, через “Дію”), настільки це треба зробити в онлайн-форматі. В Україні триває масштабна антибюрократична реформа – ми переводимо максимум державних послуг в онлайн, і звичайно – комунікація з державою про військовий облік також може, принаймні великою мірою, проводитись онлайн. Будемо робити все для того, щоб нашим людям не довелось займатись перенесенням папірців з місця на місце” – заявив керівник управління персоналу штабу Командування Сухопутних військ ЗСУ Роман Горбач.

Горбач також нагадав: щоб поставити людину на військовий облік, треба пройти медичну комісію.

Можливо, треба осучаснити і цей момент, приймаючи відповідну інформацію від сімейних лікарів, від тих установ, де людина вже отримує медичні послуги, щоб не дублювати процес у військкоматах”

Постановка на військовий облік жінок із малолітніми дітьми та вагітних

Після набрання чинності наказу Міністерства оборони щодо військового обліку для жінок різних професій в українців з’явилося чимало питань щодо його застосування.

На один з найпоширеніших відповіли у Командуванні Сухопутних військ ЗСУ.

Згідно з роз’ясненням, жінки, які мають неповнолітніх дітей, дійсно мають перебувати на обліку, проте в разі оголошення в Україні воєнного стану, коли військовозобов’язані повинні будуть приєднатися до захисту країни — це їх не стосуватиметься.

“Вагітні жінки теж беруться на військовий облік. Як і у випадку чоловіків, для жінок враховуватиметься стан здоров’я людини та її сімейні обставини”, — пояснили в Міноборони.

Список змінять

Після того, як у Міноборони повідомили про обов’язковий облік жінок до 60 років багатьох професій — список був значно розширений — у Верховній Раді заявили, що його скорочуватимуть.

Про це повідомив голова парламентського Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Олександр Завітневич.

«Обговорили це питання з міністром оборони Олексієм Резніковим і дійшли згоди, що перелік буде переглянутий у бік зменшення та здорового глузду, бо там є професії, які справді не знадобляться Збройним Силам та іншим формуванням», — зазначив Завітневич і додав, що сама ініціатива вірна — країна має знати свої резерви та бути готовою, оскільки «ситуація зобов’язує».

Зазгачимо, що для жінок, яких поставлять на військовий облік, введуть перехідну норму. Примусових військових зборів не буде на першому етапі.

Відповідну заяву на сторінці в соціальних мережах зробив головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

Як визначити, чи підпадаєте ви під дію нового наказу

Найперше, можна ознайомитися із Переліком. Також, інформацію можна отримати у територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки (колишній комісаріат).