Грудень 2021
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
27.04.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Україні з 10 грудня буде заборонено безкоштовне розповсюдження пластикових пакетів

1 хвилина на читання

Метою закону про обмеження обігу пластикових пакетів є запобігання утворенню відходів.

З 10 грудня в Україні набирає чинності закон №1489-IX “Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України” та починає діяти перший етап обмежень, повідомляє прес-служба Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України.

У магазинах, супермаркетах, аптеках, закладах харчування та сфері надання послуг буде заборонено безоплатне розповсюдження пластикових пакетів. Окрім біорозкладних пакетів, а також надтонких пластикових пакетів, що є первинною упаковкою для свіжої риби, м’яса і продуктів із них, сипучих продуктів та льоду. До порушників цієї вимоги застосовуватимуться адміністративно-господарські санкції”, – зазначається у повідомленні.

Зазначається, що наступним кроком для України має стати обмеження обігу та виробництва пластикової продукції одноразового використання.

Про зміни, які запроваджуються в Україні, розповів в. о. міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець у програмі “Твій день” у студії телеканалу 1+1.

Використання пластикових пакетів стане зваженим, а українці поступово звикнуть брати пакети лише за реальною потребою. А отже менше продукуватиметься сміття, яке потім опиниться на звалищі, потрапить у довкілля. Практика, яка наразі запроваджується в Україні, не є новою. За аналогічними правилами живуть європейці, такі обмеження встановили десятки країн світу. І ми також рухаємося цивілізованим шляхом“, – наголосив в. о. міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець.

За його словами, у Туреччині лише за перший рік заборони пластикових пакетів, їх використання зменшилось на 75%. Це дозволило заощадити 150 тисяч тонн пластику. В Ірландії після введення податку лише за перший рік попит на пластикові пакети знизився на 90%.

Для адаптації та виведення з обігу пластикових пакетів надають три місяці.

Ціни на пакети будуть такими:

  • пакет без ручок і без бічних складок – 2 грн;
  • пакет без ручок з бічними складками – 2,50 грн;
  • пакет з ручками і з бічними складками – 3 грн.

За безкоштовне розповсюдження пластикових пакетів суб’єктів господарювання каратимуть штрафом у розмірі від 1700 до 3400 грн, а за повторне протягом трьох років вчинення такого ж порушення – у розмірі від 3400 до 8500 грн. Виняток становлять біорозкладані пакети для упаковки у виробництві.