Грудень 2021
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
19.04.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Нове в Дії: містобудівні умови та обмеження, “будівельна амністія”

1 хвилина на читання

На порталі Дія та в Єдиній державній електронній системі у сфері будівництва тепер можна отримати містобудівні умови та обмеження. Повідомляє Урядовий портал.

«Це документ, що необхідний для отримання дозволу на будівництво багатоквартирних будинків та більшості промислових об’єктів. У ньому є інформація про можливу поверховість та щільність забудови, відступи будинків від інших будівель та червоних ліній», – інформують в порталі.

Щоб отримати послугу потрібно:

  • заповнити заяву;
  • мати скани топографо-геодезичного плану будівництва;
  • скан документа, що підтверджує право власності, користування земельною ділянкою, буде вам потрібен лише в разі, якщо право власності на землю не внесено до Реєстру нерухомості;
  • КЕП, яким необхідно буде підписати заяву та скани.

Заява сформується автоматично.

До речі, після підписання її буде передано до органу містобудування та архітектури за місцезнаходженням земельної ділянки. Якщо в земельної ділянки кілька власників — усі вони отримають сповіщення про підписання заяви.

Будівельна амністія

Це ще одна послуга, що  запрацювала на порталі Дія: «Декларація про готовність до експлуатації об’єктів, що побудовані на земельній ділянці відповідного цільового призначення без дозвільного документа на виконання будівельних робіт» або, як її називають у народі,  «будівельна амністія».

Вона дає можливість офіційно ввести в експлуатацію житлові, садові, дачні будинки або присадибні будівлі, які збудували до квітня 2015 року без отримання дозвільних документів.

Легалізувати можна лише будівлі, загальна площа яких не перевищує 300 кв.метрів

З липня 2020 року за цією процедурою в паперовому вигляді було подано майже 40 тисяч заяв, – інформують в Урядовому порталі. – А тепер не потрібно нікуди ходити, це можна буде зробити онлайн.

Як отримати «будівельну амністію» на порталі Дія

  • Перейдіть на diia.gov.ua і авторизуйтеся
  • Натисніть на розділ «Земля, будівництво, нерухомість»
  •  Оберіть послугу “Заява на надання містобудівних умов та обмежень забудови земельної ділянки”
  • Заповніть онлайн-форму за кілька кліків

Детальну інформацію про процедуру подання заяви та необхідний перелік документів можна знайти на порталі Дія в розділі «Земля.Будівництво. Нерухомість».

Єдина державна електронна система у сфері будівництва розроблена Міністерством розвитку громад і територій у співпраці з Міністерством цифрової трансформації за підтримки проєкту USAID/UK aid «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/TAPAS».