Листопад 2021
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
25.04.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Як підготувати дитину до вакцинації — поради від МОЗ

1 хвилина на читання

Перед вакцинацією дитина може хвилюватися, тому потребує психологічної підтримки. Завдання близьких — підготувати дитину до процедури та пояснити особливості щеплення.

Поради щодо підготовки дитини до вакцинації оприлюднило Міністерство охорони здоров’я.

Там зазначають, що перед вакцинацією з дитиною слід обговорити, як відбуватиметься процедура. Треба дати відповіді на всі запитання, які можуть її цікавити.

Дитині варто описати кожну дію медпрацівника, пояснити, навіщо обробляти місце уколу, як працює шприц тощо. Можна разом переглянути мультфільм чи спеціальні відео про вакцинацію дітей.

У жодному разі не треба казати дитині, що укол безболісний — це неправда. Краще сказати, що тільки так вакцина зможе потрапити в її організм і допомогти йому протистояти захворюванню.

Говорити варто у позитивному ключі, ставити себе й вакцинованих рідних у приклад. До медзакладу візьміть із собою улюблену іграшку чи річ дитини, яка може дати їй відчуття комфорту та відвернути увагу.

Що може бути після щеплення?

Важливо пам’ятати, що іноді щеплення, які захищають дитину від інфекційних захворювань, можуть викликати тимчасовий дискомфорт. Наприклад, незначний біль у місці ін’єкції, підвищення температури.

Саме тому дитина може нервувати й плакати, відповідно, після щеплення вона потребує більшої уваги. У разі підвищення температури чи іншого погіршення стану дитини слід звернутися до лікаря.

До Національного календаря внесені щеплення проти 10 інфекційних хвороб. Більшість із них роблять у ранньому дитячому віці. Якщо ви чи ваша дитина з певних причин пропустили планове щеплення, варто якнайшвидше наздогнати графік імунізації. Це може врятувати життя.

Нагадаємо: Міністерство охорони здоров’я дозволило вакцинувати проти коронавірусу дітей від 12 років, незалежно від того, чи потрапляють вони у групи ризику. Щеплення робитимуть препаратом від Pfizer/BioNTech (Comirnaty).