Листопад 2021
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
19.04.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Дитячий затишок Ворзельського садочку “Берізка”

1 хвилина на читання

Неймовірно величні та невимовно красиві сосни прикрашають територію маленького, але дуже привітного дитячого садочка «Берізка», який ніби запрошує до себе на гостини.

Частина великої території розташовується біля Березового гаю, який ще висаджувала графиня Уварова, тому заклад і отримав таку назву.

Історія

Ворзельський заклад дошкільної освіти комбінованого типу №11 «Берізка» відкрито у 1946 році. Хоча збереглись відомості, що у 1931-1937 роках, садочок теж працював.

У сімейному архіві жителя селища знайшлись старовинні світлини, на яких зображено вихованців того часу. Його бабуся Людмила Миколаївна Халупська, яка стала жителькою Ворзеля 1913 року, працювала в цьому садочку вихователькою. Там же виховувалися тато та його брати.

Є дані, що приміщення сьогоднішнього дитсадка колись належало багатому торговцю. Був час, коли тут навіть розташовувався магазин.

У роки Другої світової війни тут був філіал військового госпіталю, де працювала санітаркою, доглядаючи за тяжко пораненими воїнами, майбутня вихователька Антоніна Величко.

З 1950-го року дошкільний заклад набув статусу санаторного і працював цілодобово.

У період 1955-1973 р. у приміщенні неодноразово проводили реконструкцію. У закладі лікувались і оздоровлювались діти з усього регіону. Харчування було п’ятиразове. Готували їжу на плиті, яку опалювали дровами. В групових кімнатах були грубки.

У 1973-му році на посаду завідуючої було призначено Тамару Петрівну Поліщук. За час її роботи підведено природний газ, збудовано котельню, яка зігрівала приміщення. Тамара Петрівна, окрім обов’язків завідуючої, була депутатом Ворзельського виборчого округу №75 та обрядовим старостою.

10 лютого 1987 року на посаду завідуючої призначено Антоніну Іванівну Перуцьку.

У 1987-2001 роках проведено капітальний ремонт з перебудовою роздягальні, кабінету, залу, прокладено 200 метрів трубопроводу, встановлено металеву огорожу, на ігрових майданчиках з’явилися ігрові споруди.

2006 року завідуючою ДНЗ №11 стала Раїса Петрівна Якуніна, яка тут працює й нині. За час її керівництва проведено капітальний ремонт усіх груп, харчоблоку, обладнано сучасну котельню, яка відповідає всім вимогам, збудовано павільйон, оновлено ігрові майданчики, замінено меблі, обладнано медичний кабінет.

Раїса Петрівна розповідає, що на початку 2021-го заклад передано на баланс Бучанської міської ради.

На сьогодні в дитячому закладі виховується 90 дітей та працює 4 групи, хоч розраховано  заклад фактично на дві групи. Тому кімнати обладнали п’ятиярусними ліжками, які розташовуються саме в ігровій кімнаті та на час сну їх розкладають. Власний харчоблок забезпечує малечу свіжоприготовленою їжею. У нас власна найновіша у Ворзелі котельня, яка забезпечує заклад теплом та встановлено сигналізацію, – розповідає Раїса Петрівна.

Цього року за сприяння Бучанського міського голови Анатолія Федорука та мережі магазинів «Фора» на території закладу було висаджено фруктовий сад.

За словами директорки за час співпраці з Бучанською міської радою, покращилось матеріальне забезпечення закладу: господарчими товарами, миючими засобами, канцелярією. Збільшено заробітну плату працівникам.

Садочок розташовується у курортній зоні з чудовими краєвидами, поряд із затишним березовим гаєм, де діти безпосередньо контактують з природою, пізнають секрети її чарівності. Вихователі прищеплюють дітям любов до свого краю, рідної природи, бажання примножувати її красу.

Персонал мріє про нову простору будівлю, адже впевнені, що в такому місці мають рости і виховуватись ще більше дітей.