Листопад 2021
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
25.04.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Поради бучанських медиків до всесвітнього дня боротьби з пневмонією

1 хвилина на читання

Пневмонія – найбільший інфекційний вбивця дорослих і дітей. Діти до п’яти років і дорослі старші 65 років становлять 75% смертей від пневмонії.

Лікар – терапевт Бучанського центру первинної медико – санітарної допомоги Марта Малевська розповідає, що варто знати про пневмонію, про фактори ризику та профілактику хвороби.

Пандемія коронавірусу (COVID-19) підкреслила небезпеку пневмонії, особливо серед дорослих.

Пневмонія, або запалення легень, – це форма гострої респіраторної інфекції, що вражає альвеоли (мікропухирці, через які відбувається постачання кисню і поживних речовин в легенях).

У здорової людини альвеоли наповнені повітрям, а у хворого на пневмонію там накопичуються слиз, гній та рідина, що ускладнюють газообмін.

Головні збудники пневмонії – бактерії, віруси, грибки та деякі найпростіші мікроорганізми. Існує також аспіраційна пневмонія (викликана вдиханням будь-якої рідини або твердих тіл, які не повинні потрапити в дихальні шляхи в звичайних умовах – блювотні маси, хімічні сполуки та ін.)

Найчастіше зараження відбувається повітряно-крапельним шляхом при контакті з хворою людиною – через вдихання частинок вірусів чи бактерій або при контактуванні з предметами побуту хворої людини.

Рідше спрацьовує гематогенний шлях зараження, коли збудник потрапляє в легені з потоком крові (наприклад, при сепсисі, чи інших інфекційних хворобах).

Факторами, що сприяють розвитку пневмонії – хронічні хвороби легень та носоглотки, захворювання серця, цукровий діабет, тривалий постільний режим, імунодефіцит, куріння, зловживання алкоголем.

Основні клінічні прояви пневмонії: підвищення температури тіла, можливий озноб, поява кашлю, іноді біль в грудній клітці, задишка. втома, сонливість, пітливість;

Про тяжкість захворювання можна судити за такими симптомами пневмонії як: ступінь дихальної недостатності, вираженість явищ інтоксикації, декомпенсація супутніх захворювань і наявність ускладнень.

Пам’ятайте: самолікування, особливо використання антибіотиків, може значно ускладнити діагностику пневмонії та подальшу тактику лікування!

Якщо за 3-4 дні явища ГРВІ не проходять – звертайтесь до свого лікаря!

Профілактика:

  • вакцинація від пневмококу, Covid-19, вірусу грипу
  • лікування хронічних вогнищ інфекції (тонзиліт, фарингіт, карієс та ін.)

Іноді хвороба наростає швидко і перебіг не залежить від Вас чи лікаря. Проте, збалансоване харчування, регулярна фізична активність на свіжому повітрі, дихальна гімнастика – тобто ведення здорового способу життя значно полегшують перебіг, або взагалі попереджають дане захворювання.

Бережіть себе та будьте здорові!