Листопад 2021
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
10.05.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Верховна Рада запровадила е-реєстрацію місця проживання

1 хвилина на читання

Парламент прийняв закон, який передбачає запровадження декларування та реєстрації місця проживання в електронній формі.

За законопроєкт № 5463 “Про реалізацію публічних електронних послуг з реєстрації та декларування місця проживання в Україні” у другому читанні та в цілому проголосували 238 нардепів, передає Укрінформ.

Документом також визначається можливість отримання послуг у електронній формі, перелік усіх необхідних документів та відомостей, необхідних для декларування/реєстрації місця проживання, заборона вимагати для декларування або реєстрації місця проживання подання особою інших, ніж передбачених цим законом, документів.

«Це значить, що штамп у паспорті та славнозвісний паперовий додаток до ID-картки – у минулому»,– пояснили у пресслужбі сервісу “Дія”.

Крім того, відтепер власники житла мають право скасувати задеклароване/зареєстроване місце проживання третіх осіб у житлі, що йому належить за підстав, зазначених у законі, без рішення суду.

Територіальні громади вестимуть реєстри виключно в електронній формі, а також обмінюватимуться інформацією між собою та з державними реєстрами в автоматичному режимі. Тож онлайн зареєструвати місце проживання чи стати на облік у воєнкоматі тепер доступно по всій Україні.

Також без прив’язки до місця реєстрації можна буде отримати медичні і соціальні державні послуги.

Водночас, у “Дії” наголосили, що місце реєстрації не даватиме людині право власності на житло – а тільки повідомлятиме державу про фактичну адресу людини.

Скасовується паперовий документообіг; виключається можливість дублювання реєстрації у різних реєстрах територіальних громад; органи будуть обмінюватися інформацією про місце проживання без залучення особи; інформація про місце проживання відповідатиме дійсності на момент її запиту.

Звернення за послугами

Відповідно до прийнятого закону змінити місце проживання можна буде в органі реєстрації або ЦНАПі, або скористатися оналйн зверненням через Єдиний державний вебпортал електронних послуг.

Економія часу

Послуги надаватимуться в електронній формі, відтепер немає потреби відвідувати органи реєстрації або ЦНАП.

Крім цього, при зверненні за отриманням інших послуг, інформацію про місце проживання осіб органи державної влади, місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації незалежно від форм власності отримують самостійно шляхом доступу до відомчої інформаційної системи ДМС.