Жовтень 2021
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
25.04.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

До Дня донора 25 бучанців здали кров

1 хвилина на читання

Щомиті в усьому світі у людей будь-якого віку виникає потреба в переливанні крові за життєвими показниками. Для того, щоб донорська кров була доступна завжди і скрізь, де вона необхідна, її має регулярно добровільно здавати достатня кількість здорових людей.

Тому Бучанський консультативно-діагностичний центр влаштував акцію до Дня донора та запросив усіх небайдужих зробити добре діло. Сьогодні їх було 29 чоловік. Під час медичного огляду було відхилено чотирьом людям, а 25 донорів сумарно здали 12 літрів крові.

– Стати донором моє свідоме рішення, адже я розумію, що людське життя є безцінним і кожна людина заслуговує ще на один шанс, щоб прожити своє життя щасливо. – розповідає лікарка центру, яка разом з колегами вже не перший рік здає кров.- У нас дуже багато співробітників лікарні донори крові, вони відгукуються будь-коли.

Цього разу кімнату у якій беруть кров було обладнано новими кріслами для донації крові.

Зручність перевіряє пан Андрій з Бучі та його дружина, разом вони вже не вперше здають кров.

 – Кожного дня людям потрібна допомога. Ось і все! А мені не важко. Якщо тобі сьогодні не треба, це не говорить про те, що не потрібно комусь. І тобі може знадобитись в будь-який час, або твоїм рідним чи друзям. – ділиться з нами донор.

Як відбувається сама процедура:

Після регістрацїї треба переконатись, що немає протипоказів до донорства, потрібно здати аналізи у лаборанта та пройти огляд у лікаря.

В ході медичного обстеження робиться аналіз крові з пальця. Лаборант визначає зі взятої з пальця крові донора групу крові та рівень гемоглобіну в крові. Від результатів цього аналізу залежить, чи зможе людина в цей день стати донором.

Після здачі аналізів, медсестра заповнює карту донора та вимірює тиск пацієнту та температуру тіла, яка повинна бути 36,6 + -0,3 ° С, визначає частоту і ритмічність пульсу, оглядає живіт і шкірні покриви донора. При необхідності задає додаткові питання щодо здоров’я і способу життя. На основі всіх отриманих даних лікар приймає рішення про допуск до здачі крові.

Перед тим як здати кров, донору пропонується випити чай з печивом – це забезпечить хороше самопочуття після процедури.

Процедура забору крові займає близько 10 хвилин. Потому медсестра дає настанови та цікавиться самопочуттям донора.

– Три години пов’язку не знімати, три години не мочити і важкого у день здачі крові не підіймати.

Медсестра розповідає, що всі предмети і матеріали, що безпосередньо контактують з кров’ю донора, є одноразовими, тому заразитися чимось під час донації неможливо, тож не треба боятись.