Липень 2021
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
10.05.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Свято Івана Купала – одне з найбільш видовищних та колоритних свят української культури. Воно оповите міфами та надзвичайними історіями, легендами та чарівними створіннями.

Язичницьке коріння свята Івана Купала

В більшості стародавніх Європейських народів існувало язичницьке ритуальне свято, пов’язане з природним явищем – літнім сонцестоянням, після якого день починає скорочуватись. Люди поклонялися Сонцю та проводили різноманітні обряди для хорошого урожаю, здоров’я та добробуту.

Згідно зі стародавніми переказами, найкоротша ніч у році вважалася бісівською, і відлякати всіляку нечисть можна було тільки гучними гуляннями та вогнем. Люди одягались в святковий одяг, збирались навколо багаття, веселились та проводили різноманітні обряди. На купальських іграх дівчата визначали суджених і з цього дня до Петра в Україні святкували весілля.

Обряди і традиції на Івана Купала.

Святкування починається вже ввечері 6 липня, коли народ збирається у найближчих водойм. На берегах влаштовують гуляння, співають пісні, грають в народні ігри, водять хороводи і звичайно ж, палять ритуальне багаття.

Якщо в купальську ніч дозволяє погода, то гуляння закінчується урочистим спаленням солом’яного опудала, яке символізує Сонце.

Вогонь і багаття є головним символом купальського дня. Звичаї полягають в тому, щоб стрибати через багаття, веселитися і спалювати власні старі речі, що сприяє очищенню, і символізує прихід нового в життя

Ворожіння також є обов’язковою частиною купальського дня. Прикмета цього дня може показати дівчині, чи вийде вона заміж протягом року чи ні. Кожна незаміжня дівчина в цей день може сплести собі вінок з квітів і рослин і пустити його вниз по річці.
Дівчата дивилися, чий вінок пропливе далі інших, а «переможниця» народного «змагання», за традицією, отримувала доказ того, що проживе у довгому та щасливому шлюбі.

Стародавні слов’яни і українці готувалися до свята цілий день і вкрай серйозно ставилися до святкування. Гуляння в містах та селах проводилося на березі, яке вважалося найбезпечнішим місцем, оскільки День Івана Купала – день нечисті, яка покидала воду і виходила на берег.

Однак, збираючись разом, люди захищали себе від негативних проявів містичного світу і весело проводили час разом.

Нагадаємо, що 6 липня о 18:00 у Бучанському міському парку відбудуться народні гуляння.