Липень 2021
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
05.05.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Ще більше користі від чорниці

1 хвилина на читання

Темно-синю ягоду чорницю знають не тільки як дуже смачну, але і вельми корисну для організму. Відомо, що в чорниці міститься багато вітамінів і антиоксидантів, її регулярне вживання зміцнює серце і судини, а також запобігає різним кишковим запаленням.

Чорниця починає дозрівати в середині літа, в липні. Кожна ягідка покрита восковим нальотом і має синюватий відлив. Її невисокі кущики зустрічаються в лісах і в болотистій місцевості.

Склад чорниці, здавалося б, нічим особливим не дивує: 84% води, 12,5% вуглеводів, решта 3,5% припадають на білки, жири, клітковину і мінерали. Зате вітамінний і елементний склад вище всяких похвал. І при цьому радує низька калорійність: 57 ккал в 100 р чорниці.

Лікарська рослина

Звичайна чорниця – це безумовно, цінна лікарська трава, з багатющими лікувальними властивостями. З прадавніх часів рослина лікувала людей від сліпоти, проносу і закрепу, запалень глотки і порожнини рота, хвороб, які виникають в ШКТ, захворювань нирок, хвороб серця і сердечно-судинної системи.

Не рідко народні цілителі рекомендували робити з ягідок або ж листків трави відвари або настоянки якими рекомендували лікувати шкіряні хвороби (екземи, лишаї) та рани, опіки або язви.

Чому чорниця така корисна для здоров’я

Багатство цієї ягоди поліфенолами дозволяє запобігати появі патогенних мікроорганізмів і має антиоксидантну дію, а в комбінації з пробіотиками чорниця не тільки зменшує запалення, але і сприяє зростанню корисних бактерій у шлунку. Ті компоненти чорниці, які могли б спровокувати запалення кишечника, заховані глибоко в шкірці, яка не перетравлюється і виводиться з організму в незмінному вигляді.

Цікаво! Найвища чорниця, яка існує, – це дерево до 3 м в висоту, яке росте в горах на Кавказі. Назва дерева – чорниця кавказька.

Ефективність чорниці, посилена пробіотиками

Те, що посилення впливу на організм чорниці відбувається при взаємодії з пробіотиками, встановили шведські вчені. Пояснили вони це тим, що пробіотики допомагають організму поглинати різні кислоти, тобто джерела клітинної енергії, які містяться у волокнах чорниці. Разом з тим, пробіотики і самі благотворно впливають на організм.

У косметології

Щоб шкіра обличчя виглядала красивою і підтягнутою, можна використовувати відвар з листя чорниці для щоденного протирання. Даний відвар допоможе впоратися з жирністю шкіри, а також буде підсушувати наявні на обличчі прищі.

Для його приготування потрібно:

  • 200 г сухого листя;
  • 1 л води.

Приготування і застосування:

  • Закип’ятити воду. Всипати в окріп збір з листя. Прокип’ятити 5 хвилин.
  • Охолоджені відваром протирати обличчя і зону декольте вранці і ввечері.

Важливо! При приготуванні масок для обличчя не можна використовувати свіжі плоди чорниці, адже вони здатні залишити чорні плями на шкірі.

Blueberries have dropped from the basket on an old wooden table.

Протипоказання

Незважаючи на всю користь ягід чорниці, все ж таки є деякі протипоказання до прийому ліків з її використанням.

Людині не можна вживати в їжу плоди, якщо є такі захворювання:панкреатит, виразкова хвороба чи непереносимість продукту. Зазвичай людський організм добре сприймає плоди чорниці.

Важливо! Якщо після прийому в їжу плодів чорниці з’явилися шкірні висипання, свербіж і почервоніння, слід прийняти антигістамінні і звернутися до лікаря за консультацією.