Липень 2021
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
05.05.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

В Україні тепер можуть арештовувати гроші боржників на рахунках

З 6 липня гроші боржників на рахунках (наразі семи українських банків) зможуть арештувати. Відсьогодні почав працювати відповідний наказ Міністерства юстиції.

Гроші на рахунках арештовуватимуть за: несплачені штрафи; штрафи за порушення ПДР; борги за комунальні платежі; борги з аліментів.

Наразі з Автоматизованою системою виконавчого провадження погодилися працювати 7 банків: «ПриватБанк», «Універсал банк», «ОКСІ Банк», «ТасКомбанк», «Індустріалбанк», «Банк Восток» і «ПроКредит Банк». Банківські установи поки перебувають у тестовому режимі цієї функції та на стадії консультацій.

Раніше для того, аби списати борги з боржників виконавчій службі доводилося спочатку знаходити гроші на рахунках, надсилаючи запити до всіх українських банків. Часто банки відмовлялися надавати виконавцям таку інформацію, що ускладнювало процес стягнення боргів.

У разі виявлення рахунків боржника виконавцям потрібно було надсилати ще один лист з вимогою арештувати кошти. Уся процедура була тривалою, адже усі запити потрібно було надсилати у паперовій формі. Це ускладнювало процес погашення боргів.

Однак у квітні 2021 року Нацбанк оновив свої положення щодо розкриття банківської таємниці. Тепер на вимогу виконавців банки надають інформацію не лише про наявність рахунків боржника, а і їх номери та залишки коштів на них.

Водночас Мін’юст дозволив використовувати Автоматизовану систему виконавчого провадження для виявлення й арешту коштів на рахунках у всіх виконавчих провадженнях, а не лише в тих, що стосуються сплати аліментів, як було раніше. Це означає, що виявити банківські рахунки боржників та залишки на них, а також арештувати ці кошти для державних та приватних виконавців стало набагато простіше.