Липень 2021
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
02.05.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Врятувати дитячий санаторій у Ворзелі (ФОТО)

1 хвилина на читання

Після впровадження чергового етапу медичної реформи дитячі санотарії у Ворзелі і Баришівці були позбавлені державного фінансування, й цей тягар, який виявився непосильною ношею, ліг на плечі обласної влади. Відтак близько року Ворзельська дитяча здравниця не працює. Як вирішити цю складну проблему, думали керівники Київської обласної ради, представники двох комісії КОР – медичної і комунальної, на виїзній нараді у Ворзелі, в якій взяв участь Бучанський міський голова Анатолій Федорук.

Всі разом оглянули і оцінили стан відділень Ворзельської санаторно-курортної бази та питання оздоровлення дітей на базі відділень.

– Матеріально-технічна база санаторіїв у Ворзелі і Баришівці дуже складна, однозначно потребує оновлення. Тому що обладнання дуже застаріле, – повідомив перший заступник голови КОР Ярослав Добрянський. – Тож якщо ми розглядаємо питання оздоровлення дітей, то маємо привести санаторій до сучасних вимог.

Як розповів пан Ярослав, цей заклад є одним із найстаріших не лише на теренах Київщини, а й в Україні. Функціонує з 50-х років ХХ століття, а деякі з його корпусів будувалися ще у 1912-1914 роках.

Ворзельський санаторій має 4 відділення: ендокринне, психоневрологічне, туберкульозне і кістково-суглобне. У недалекому минулому всі ці відділення були самостійними санаторіями у складі обласного санаторного комплексу.

За один заїзд оздоровниця спроможна прийняти 230 дітей, а за рік – до трьох тисяч жителів Київщини віком від 7 до 18 років.

– Та для утримання функціонування Ворзельського дитячого санаторію необхідно близько 65 млн, що для обласного бюджету є колосальною витратою, – зазначив перший заступник голови КОР. – Звісно, Київська обласна рада зацікавлена у повноцінному функціонуванні двох дитячих медичних закладів (у Ворзелі і Баришівці). Ми докладемо всі зусилля задля їх збереження.

У обласній раді розглядають чотири варіанти вирішення питання:

  • Перший варіант: реалізація через програму приват-інвестора
  • Друга модель. Залучення інвестора у рамках партнерства
  • Третій – оптимізувати, вивчивши статистичні дані.
  • Четвертий варіант. – Виходячи із спроможності і прогресивності Бучанської тергромади, яка розвивається, – зазначив Ярослав Добрянський. – А присутність на заході Бучанського міського голови вказує на зацікавленість місцевої влади, то є такий варіант: подача відповідних пропозицій з боку Бучанської МТГ.

– Дивлячись на об’єм, який є, можна стартувати на одному об’єкті, більш-менш придатному на сьогодні, – запропонував Анатолій Федорук. – Щоб у короткостроковій перспективі забезпечити надання послуг дітям нашої громади і всієї Київщини.

Наступного тижня заплановано провести повноцінне спільне засідання двох постійних депутатських комісій КОР, на якому розглянуть всі можливості, однак безперечно через шлях оптимізації та раціональності задля їх подальшого функціонування.