Червень 2021
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  
23.04.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Як вберегтися від спеки

1 хвилина на читання

В літню спеку рекомендується при можливості роззуватися і ходити босоніж по траві. На ступнях знаходиться велика кількість точок, які відповідають за внутрішні органи. Коли людина ходить босоніж, відбувається вплив на ці точки. В результаті поліпшується циркуляція крові, підвищується загальний тонус організму і оновлюються клітини.

Врятуватися від спеки й освіжити організм допоможуть водні процедури. Навіть гуляти біля води, частіше обполіскувати руки й обличчя, а також приймати душ двічі на день – необхідний мінімум у літню спеку. Біля водойм та на пляжі отримати опіки найлегше, тож тут слід бути уважними. Обирайте легкий, вільний одяг світлих кольорів, бажано з довгим рукавом.

Одягайте сонцезахисні окуляри і капелюх, краще з широкими полями, щоб затінити обличчя, вуха та шию. Уникайте відвідування соляріїв в спеку.  Пийте більше води. Підтримуйте водний баланс: незалежно від того, наскільки ви активні.

Не пийте рідини, що містять кофеїн, алкоголь або велику кількість цукру, адже це фактично призводить до втрати більшої кількості рідини.

Якщо ви дотримуєтеся дієти з низьким вмістом солі, страждаєте на діабет, маєте підвищений кров’яний тиск або інші хронічні захворювання, порадьтесь зі своїм лікарем щодо водно-сольового режиму.

В спеку – не рекомендовано їсти продукти, що зігрівають із середини – мед і сало. Перед сном слід відмовитися від продуктів на зразок м’яса, тому що перетравлення важкої їжі викликає підвищення температури тіла та посилює потовиділення.

Що робити вдома

Якщо кімната в якій ви перебуваєте знаходиться на сонячній стороні, є сенс закрити вікна щільними шторами. Ідеальний варіант – скористатися фольгою, яку треба закріпити із зовнішньої або внутрішньої частини вікна. Фольга добре відбиває тепло і світло і значно зменшить нагрів приміщення у жару.

Майте на увазі: електричні вентилятори можуть забезпечити комфорт, але коли температура повітря досягає критичної позначки, вони стають неефективними. Кращий спосіб охолонути – прийняти прохолодний душ або ванну. 

Від спеки добре допомагають рослини з великим листям (наприклад, бегонія або фікус): якщо їх облити водою, вони будуть довго залишатися вологими і вгамують жар.

Намагайтеся найважливіші справи робити у першій половині дня, поки полуденне сонце не розпекло ваше приміщення.

Якщо ви все-таки перегрілися

Якщо після тривалого перебування на сонці ви відчуваєте симптоми гіпертермії – нудоту, запаморочення, обличчя набуло червоного або блідого відтінку, а перед очима «літають мушки» – негайно викликайте лікаря і до його приїзду дотримуйтесь наступних правил:

  • звільніться від верхнього одягу;
  • змочіть обличчя прохолодною водою;
  • випийте прохолодний напій або розчин регідрону (нормогідрону).