Червень 2021
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  
20.04.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Володимир Зеленський: “Повністю погоджуюсь щодо філософії про індустріальні парки”

1 хвилина на читання

Президент України озвучив свою позицію щодо необхідності невідкладно прийняти відповідний закон після виступу Бучанського міського голови, голови Київського регіонального відділення Асоціації міст України Анатолія Федорука.

У Хмельницькому відбувся Конгрес місцевих та регіональних влад, який є консультативно-дорадчим органом при президенті України. В ньому взяв участь і Бучанський міський голова Анатолій Федорук, який розповів про важливість створення індустріальних парків, привів приклад успіху за кордоном, та підкреслив необхідність прийняття закону щодо технопарків.

– Створення індустріальних парків потенційно є найбільш ефективним інструментом для економічного розвитку місцевої економіки, – наголосив Анатолій Федорук.


У Мінекономіки України зараз зареєструвано 48 проектів індустріальних парків, серед яких – технопарк “Мироцьке”, розташований у Бучанській громаді.

– Найбільше проектів зареєстровано саме в Київській області – 11. Експерти Асоціації міст підрахували, що в 1 га площі індустріального парку інвестори вкладають від 1 до 5 млн. доларів і працевлаштовують до 60 осіб. Таким чином при мінімальній площі індустріального парку в 15 га можливе створення майже 1000 робочих місць, – відзначив у виступі Анатолій Федорук, попросивши сприяння центральної влади для таких проектів.

Він наголосив, що саме індустріальні парки дали поштовх у розвитку економіки сусідніх Туреччини та Польщі, а досвід польського міста Катовіце, центру Сілезького воєводства, куди завдяки концепції індустріальних парків залучено 10 мільярдів доларів прямих інвестицій, може бути корисним як для Бучі, так і для шахтарських міст України.

– Зокрема, на прикладі Бучанської територіальної громади хочу пояснити, як ми рухаємося у цьому питанні. Ми маємо гарну співпрацю з летовищем – аеропорт “Антонов” дає нам можливість говорити, що ми маємо добрі стартові позиції. Ми в просторовому плануванні рухаємося шляхом моделювання території пріоритетного розвитку Bucha Techno Garden на площі 3500 гектарів.

У межах громади уже кілька років існує проект технопарку “Мироцьке”. Завдяки підтримці обласної влади нам поталанило в реалізації даного проекту. Наявне розміщення, сприяння з боку Міністерства розвитку громад і територій і включеність у програму “Велике будівництво” дає нам можливість замахнутися на досить масштабний амбітний проект по створенню робочих місць у північно-західному регіоні біля столиці”, – відзначив Анатолій Федорук.
Водночас за його словами дуже важлива державна підтримка в даному питанні, оскільки ні Буча, ні навіть великі міста, які опікуються даною проблематикою, не можуть самотужки реалізувати такі масштабні економічні проекти.
Буча має амбітний проект, який є важливим магнітом і реалізовується спільно з флагманом авіабудування – Antonov Company.

Законопроект № 4411 про запровадження стимулів для індустріальних парків в Україні найближчим часом буде прийнято в другому читанні. Про це глава держави Володимир Зеленський повідомив у Хмельницькому сьогодні.

– Розуміємо, що питання актуальне, відкладати його не будемо, закон проголосуємо”, – сказав Президент України.

Прямий ефір з Засідання Палати місцевих влад Конгресу місцевих та регіональних влад за посиланням на сторінці Офіс президента України. Виступ Бучанського міського голови Анатолій Федорука з 01:25:55