Бучанські лікарі: гарне травлення – запорука вашого здоров’я
1 хв читання
Про важливість правильного харчування, а також процеси, які відбуваються під час травлення розповідає завідувач Блиставицької амбулаторії групової практики сімейної медицини Олена Валеріївна Латкун.
Якісний раціон, це – 20% білки, як тваринні, так і рослинні, 30% жири, не забувайте, що вони теж є рослинні і тваринні, 50% вуглеводи складні – овочі, фрукти, цільнозернові крупи, бобові. Уникайте доданого цукру! Калорійність їжі повинна відповідати енергозатратам.
Травлення починається з порожнини рота,
– їжа подрібнюється і обробляється слиною з ферментами і бактерицидними чинниками.
Далі їжа потрапляє в шлунок,
– від балансу виділення шлункового соку і захисного слизового бар’єру буде залежати, відчує людина дискомфорт в період перетравлення їжі, або цей процес буде непомітним для неї.
Наступний етап – виділення жовчі,
яка подрібнює жири на дрібні часточки, що сприяє засвоєнню жиророзчинних вітамінів, активує ферменти підшлункової залози і стимулює роботу кишківника.
Підшлункова залоза
виділяє ферменти, що розщеплюють білки, вуглеводи і жири на дрібніші молекули, і гормони, що сприяють їх засвоєнню.
В тонкому кишківнику
триває процес подальшого засвоєння того, що ми спожили, а товстий кишківник видаляє все зайве.
Доведено, що процес травлення залежить від нашого харчування.
– Від того, що у нас на тарілці залежить, чи отримаємо ми здорову енергію, вітаміни, мінерали, білки, вуглеводи з клітковиною, або ж тільки калорії, не забезпечені харчовою цінністю, – наголошує Олена Латкун.
Зовнішній вигляд людини і самопочуття – це сумарна дія процесів травлення і того, що ми перетравлюємо і засвоюємо.
Серед хронічних захворювань поширених в світі, аліментарна патологія, тобто захворювання, які виникають внаслідок тривалих порушень харчування, посідає провідне місце, нею уражені сотні мільйонів людей.
Висновок:
- Слідкуйте за здоров’ям зубів і порожнини рота. Їжте їжу, яку можливо ідентифікувати, готуйте самостійно і з якісних продуктів.
- Їжте без поспіху, 3- 4 рази на день, уникайте частих перекусів, – адже це сприяє розвитку інсулінорезистентності – проблеми сучасності, що веде до розвитку діабету і ожиріння.
- Сон – не раніше ніж через три години після їжі.
- Рухайтеся!
- Пийте до 2 л. води в день, не привчайте до солодкої газованої води і промислових соків дітей.
Коли варто обов’язково звернутися до лікаря
При таких симптомах: незрозуміла втрата ваги, залізодефіцитні стани, немотивовані слабкість, нудота і відсутність апетиту, зміна кольору шкіри і слизових, зміна кольору калу (білий, або, навпаки, чорний), гострий або хронічний біль в животі, поява закрепу, або діареї.
Читайте також інформацію лікарів про артеріальну гіпертензією