Травень 2021
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  
01.05.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Квіткові клумби – поради щодо оформлення і висаджування (ФОТО)

1 хвилина на читання

Чи буває багато квітів? Працівники комунального підприємства «Бучазеленбуд» вважають, що ні. Лише цієї весни мають плани висадити 18 000 квітів на території Бучанської громади. З частиною роботи вже справилися, інша – попереду. А нам лише залишається уявити, як вся ця різнокольорова краса розквітне і буде додавати нам радісних ноток у життя.

Працьовитих дівчат із «Бучазеленбуду» журналісти БН «зловили», коли вони створювали чергову клумбу. Олена Кравченко, начальник відділу озеленення підприємства, дала нам кілька порад щодо створення клумби, які вам, наші читачі, теж будуть у пригоді.

Головне при посадці квітів

Потрібно обов’язково гарно розрихлити грунт на глибину із запасом 5 см нижче кореневої системи, щоб їй було живлення, і квітка розросталася. Якщо полінуєтеся гарненько розрихлити – квітка може пропасти, адже кореневій системі не буде від чого живитися.

Поливати, доглядати, полоти – це теж важливі речі.

Про підживлення

Щоб квітка рясно росла і цвіла, потрібно підживлювати. Це як людині потрібен цілий комплекс вітамінів і мінералів, так і рослині. Ми використовуємо комплексне добриво для цвітіння. Добрива бувають різні, наприклад, ще для кореневої системи, тож обирайте у садових центрах, що саме потрібно для вашої рослини.

У нас поки що не має своєї теплиці, тож ми закуповуємо квіти, які вже підживлені. Ми знаємо, що після посадки на два тижні вони мають запас, а згодом починається підживлення. Інакше цвісти квітка не буде. Протягом теплого періоду ми підживлюємо і сульфінії в кашпо, і квітки на клумбах приблизно один раз на 10 днів. Вдома ви можете використати добрива довготривалої дії. Вони дорожчі, але підживлення ними вистачає на місяць чи, навіть, на сезон, тож не будете мати необхідності витрачати на це час.

Оформлення клумби

Добре висаджувати на передній план низенькі квіточки, на задній – вищі, щоб клумбу було гарно видно.

Перед тим, як почати оформляти клумбу, малюємо приблизний ескіз, як вона буде виглядати. Квітів на один метр2 може піти 50, а інших – 100, у залежності від виду рослини.

Ми з кожним роком намагаємося оновити. Хочемо додати багаторічних рослин. Вони більш коштовні, але більш функціональні, адже залишаються назавжди, радують нас багато років поспіль. Наприклад, на цій клумбі є хризантема, яку висадили минулого року. Ми її зараз не ділили, адже хочем зробити їх у вигляді гарненьких кульок. Восени ми її зберегли, верхівки не зрізали, щоб рослина не пропала, а мала захист від морозу. А весною, коли зійшов сніг, підстригли. До неї добавляємо хости, остеоспермум, тюльпани, гулихризум, коліус, ценерарія. Така комбінація буде яскравою: одні почергово цвістимуть, а інші мають яскраве листя, і ціле літо матимемо гарну різнокольорову гаму.

Якщо хочете оновити вашу клумбу

Не бійтеся щось зрушити, пересаджувати. Багаторічні рослини потрібно в сезон у вологу погоду пересадити. І таким чином ви можете змінити малюнок на вашій клумбі, а також розмножити багаторічні рослини. Якщо ви пересаджуєте не весною, а влітку, та ще й в суху погоду, варто спочатку гарненько полити рослину, і лише через кілька годин, можна навіть 6-8 годин, із запасом обкопати, щоб грудка землі з кореневої системи не осипалась. І гарно викопати нову ямку для квітки, щоб їй було м’яко. Згодом не забувайте поливати. І квітка буде радувати вас об’ємом.