Березень 2021
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
03.05.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Лікар – терапевт Марта Малевська: «Моя суперсила – це врівноважений характер»

1 хвилина на читання

Терапія – це медичний напрям, що діагностує та лікує захворювання внутрішніх органів. Щоб дізнатися, як працює терапевт і з яких причин до нього варто звертатися, ми поспілкувалися з Мартою Малевською, лікарем-терапевтом Бучанського центру первинної медико-санітарної допомоги.

Марта Олександрівна родом із Львівської області, з міста Стрій. Після закінчення школи дівчина вступила у Вінницький національний медичний університет.

Як згадує наша героїня, лікарем хотіла стати десь із шостого класу, тому що мала приклад свого батька, який за спеціальністю радіолог, а зараз працює лікарем ультразвукової діагностики.

Із самого дитинства Марта перебувала в колі медиків, тому що друзі сім’ї здебільшого були колегами батька. Після школи дівчина приходила до нього на роботу та з часом почала більше цікавитись медициною.

Лікарка розповідає, що навіть іншої мрії, ніж стати медиком, у неї  не було.

–Лікарня не була ніколи страшним місцем для мене. Я залюбки все частіше приходила туди і, як губка, вбирала досвід професіоналів.

Марта Малевська розповідає, що батько навчив її головного – правильного вміння спілкуватись з людьми, щоб налагодити зв’язок та довіру з пацієнтами.

До Бучі дівчина потрапила за направленням з університету.

– Коли дізналась, що повинна їхати в Бучу, навіть не мала уявлення, що це за місто. Сказати, що я була засмучена, це нічого не сказати. Тому що  мріяла залишитись у Вінниці. Але мій чоловік мене заспокоїв і сказав, що спершу ми повинні поїхати і подивитись.

Це було влітку. Звичайно, у цю пору року місто виглядає неймовірно, воно зачарувало дівчину.

–Мені дуже сподобався Бучанський міський парк, сквери і взагалі було зрозуміло, що це розвинене місто, у якому комфортно жити. Ось так ми прийняли рішення про переїзд і, дякуючи шаленій підтримці мого чоловіка, ми вже три роки проживаємо тут і дуже задоволені.

Медична реформа та світова пандемія змінили систему охорони здоров’я. Сьогодні на лікарів покладена дуже велика відповідальність. Деякі пацієнти телефонують своєму сімейному лікарю, терапевту або педіатру на мобільний навіть уночі та у вихідні дні.

–Звичайно, під час боротьби з коронавірусною інфекцією значно зросла роль та потреба українців у сімейному лікареві. Адже у разі симптомів COVID-19 потрібно телефонувати до свого лікаря, щоб він оцінив стан пацієнта. Під час домашнього лікування з підтвердженим COVID також необхідно тримати зв’язок із сімейним лікарем, щоб контролювати самопочуття. При цьому нікуди не зникли хронічні хвороби та потреба в отриманні електронного направлення на певні обстеження чи консультації до вузьких спеціалістів. Ми приймаємо дзвінки в будь-який час. Звичайно, намагаємось донести до кожного пацієнта інформацію про те, коли потрібно не відкладати звернення, а які питання краще вирішити у робочий час на прийомі.

–А що вам найбільше подобається у вашій роботі?

–Коли результат є, тоді й подобається. Коли людина вдячна після прийому медика, а найголовніше, вона не має скарг на здоров’я, тому що ми змогли їй допомогти.

Лікарка розповідає, що має такий характер, який допомагає працювати з людьми.

–- Я завжди лагідно і врівноважено можу вирішити конфліктні ситуації, які деколи виникають під час роботи з пацієнтами. Мої знайомі та колеги кажуть, що це моя суперсила.

За словами Марти Олександрівни, хорошим лікарем є та людина, яка не боїться визнавати, що вона щось не знає, не боїться запитати поради в більш досвідчених колег. І та, яка намагається завжди саморозвиватися і не зупинятись на досягнутому.

–Що б ви порадили українцям?

–До лікарів потрібно звертатися принаймні кожного року. Зараз є багато гаджетів, які дають змогу самим контролювати свій стан: пульсоксиметри, тонометри, глюкометри. Але хоча б раз на рік показатися лікарю треба. Ви отримаєте кваліфікований медичний огляд і за потреби – допомогу.

Ведіть здоровий спосіб життя! Притримуйтесь раціонального харчування. Вживайте більше їжу, яка складається з клітковини, та менше – їжу, яка складається з цукру та пшеничної муки. Стежте за своїм здоров’ям і більше усміхайтеся.

Сьогодні всі бачать, наскільки важливими є лікарі в житті кожної родини. Тож потурбуйтесь трохи про тих, хто має турбуватись про вас! Цінуйте роботу лікарів!