Березень 2021
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
04.05.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Чи є специфічне лікування при COVID-19?

1 хвилина на читання

На це поширене питання відповідає лікар-педіатр та завідувач Амбулаторії групової практики №1 Бучанського центру первинної медико-санітарної допомоги Світлана Таращенко.

COVID-19 – це хвороба, яка викликається вірусом. Він є представником великої групи (більше 200-х видів) вірусних інфекцій, які передаються повітряно-краплинним шляхом (при кашлі, розмові, чханні).

Хочу нагадати, що більшість вірусних інфекцій це самовиліковні захворювання, тобто з застосуванням медикаментів, одужання настає приблизно за 7-10 днів, а без лікування – за тиждень, – із посмішкою додає лікар.

Єдиний ефективний противірусний препарат існує тільки для лікування грипу, решта «противірусних» препаратів (розрекламованих і не дуже), не мають доведеної ефективності – тому не варто їх застосовувати.

Дуже важливо пам’ятати: антибіотики на віруси не діють!

Тому лікування більшості вірусних інфекцій, в тому числі і COVID-19, тільки симптоматичне, тобто:

  • жарознижуючі, якщо підвищена температура тіла,
  • краплі в ніс при закладеності носа або при виділеннях,
  • при болі в горлі – відповідні спреї, таблетки для розсмоктування, тощо.
  • щодо препаратів «від кашлю» – то вони застосовуються тільки за призначенням лікаря. Ефективність вітамінів не доведена, а безконтрольне самостійне вживання може навіть нашкодити.

Додаткові заходи для швидшого одужання

Дуже важливими є провітрювання, при відсутності апетиту не примушувати себе їсти, але має бути збільшене вживання рідини (не менше 2-х літрів на добу), рекомендовані фрукти, овочі, кисломолочні продукти.

При COVID-19 важливо до мінімуму обмежити фізичні навантаження, тобто лежати, але постійно змінювати положення тіла в ліжку і по 30-40хв на день (2-4 рази на добу) обов’язково лежати на животі, підклавши подушку під живіт.

Не забувайте і не відміняйте прийом медикаментів, які Ви приймаєте постійно (при підвищенні артеріального тиску, при цукровому діабеті).

Тримайте зв’язок зі своїм лікарем

Ведіть чек-лист, для оцінки свого стану (його Вам надасть і пояснить як вести Ваш лікар), він у випадку появи загрозливих симптомів дозволить вчасно прийняти рішення щодо госпіталізації.

Не хворійте! Правильно використовуйте маски! Дотримуйтеся дистанції! Обмежте відвідування громадських місць, – радить Світлана Таращенко. – Будьте здорові!

Нагадаємо, МОЗ збільшило інтервал між дозами вакцини Covishield.