Березень 2021
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
02.05.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Бучанська громада вшановує Тараса Шевченко

1 хвилина на читання

Сьогодні у Бучі відбувся мітинг, приурочений Дню народження українського письменника, класика української літератури, мислителя та художника – Тараса Шевченка. Для українців він назавжди залишиться справжнім національним героєм.

Від імені Бучанського міського голови Анатолія Федорука до присутніх звернувся його заступник Сергій Шепетько, який зазначив:

Ім’я Тараса Шевченко стало символом України. Його називають провісником  нового життя, народним пророком, який уболівав за долю рідного народу.

Тарас Шевченко народився в селі Моринці, нині Звенигородського району Черкаської області і був третьою дитиною селян-кріпаків. Однак це не завадило йому через власну багатогранну творчість передавати саме ті думки й настрої, які були важливими в житті українців його часу.

Протиєрей Микола Кригін у своєму виступі зазначив:

Заповіт Тараса Шевченка передається із покоління в покоління, від роду до роду. Величний письменник, митець навіки є найголовнішою особистістю у становленні нашої держави.

За своє коротке життя – 47 років і один день, Шевченко сповна наситився стражданнями, але він прагнув вільно жити, благополуччя, миру, самореалізації. Його творчість це його душа, в ній він був чесний і добрий, ярий і нескінченно багатий.

Шевченко був і глибоким ліриком, і творцем епічних поем, і видатним драматургом та різнобічно обдарованим митцем. Його літературна спадщина обіймає велику збірку поетичних творів («Кобзар»), драму «Назар Стодоля» і два уривки з інших п’єс; дев’ять повістей, щоденник та автобіографію, написані російською мовою, записки історично-археологічного характеру («Археологічні нотатки»), чотири статті та понад 250 листів.

Талановитий Михайло Кригін виконав найвідомішу пісню на вірші Тараса Шевченко «Реве та стогне Дніпр широкий».

Творчість Шевченка була і залишається одним із головних чинників формування національно-політичної свідомості українців.