Лютий 2021
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
19.04.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Леся Українка: «Ні! Я жива! Я буду вічно жити!»

1 хвилина на читання

Сьогодні відзначаємо 150-річчя від Дня народження неповторної, талановитої української поетеси та драматургині Лесі Українки (Лариси Косач-Квітки). Надзвичайний талант поетеси виливався на папір у лірику, епос, прозу та інші літературні жанри. Однак у всіх її творах є незмінна спільна риса – глибока любов та щирий патріотизм до своєї Батьківщини та рідної української мови.

До творчості великої поетеси доторкнулися й наші талановиті гімназисти, створивши власні цікаві проєкти.

Директор Бучанської Української гімназії Лариса Сторожик підтримує активність учнів та вчителів й щиро захоплюється прагненням молоді долучитися до історичної події:

– Я вважаю, що ми – педагоги, колектив, працюємо щоденно, не тільки до свят, для того щоб учні постійно відчували «Патріотизму багато не буває»! Адже тільки завдяки таким постатям, як Леся Українка, Тарас Шевченко та багато іншим письменникам, ми можемо показати з якою гордістю ми повинні пишатися своєю історією та своїми людьми. І тільки на цьому ми можемо переконати на виконання закону України про мову. По іншому – ні. – Запевняє Лариса Яківна. – Ми хочемо нагадати, що в Україні є постаті, якими треба пишатися! Тоді, відповідно, не потрібно буде змушувати переходити на українську мову. Тому що ці діячі виключно пропагували українську мову. 

Дійсно, вірші Лесі Українки просякнуті патріотизмом та незламною силою духу. Поетеса, попри свою хворобу та важке життя, ніколи не падала духом та не здавалася! Вона боролася за становлення української мови словом, яке було гостріше за лезо. Твори письменниці торкаються душі, змушують задуматися та переосмислити кожну життєву сторінку…

–”На свій вік це геніальна жінка” (М. Павлик), “Єдиний мужчина в українському письменстві” (І. Франко), “Це звучить узагальнююче, як ім’я, в якому злились мільйони українок і українців” (П. Тичина), – усе це про поетесу, – із захватом розповідає Валентина Карпенко, яка викладає українську мову та літературу у 8 та 10 класах. – Підготовка до святкування 150-ї річниці у нас почалася заздалегідь. Діти різних класів з радістю долучилися та готують власні проєкти. Приміром, учні 8 та 10 класів вирішили записати на відео поезію Лесі Українки у вигляді нарізки із 10 різних віршів поетеси у хронологічному порядку їх написання та формування свідомості письменниці. Особисто мені надзвичайно подобається їхній задум – гарні учні, дуже красиве, артистичне читання, влучно підібрана музика, вступ та закінчення. Я вважаю, що такими проєктами ми робимо дуже велику справу, тому що до цього долучаються всі, хто продивиться відео у соціальних мережах.

Хочеться відмітити, що гімназисти дуже свідомо та креативно підійшли до даного завдання – підшукали гарну локацію у своєму закладі: сучасну, затишну бібліотеку, яка на їх думку найбільш підходить за настроєм та тематикою.   

Окремо свій проєкт зробила учениця 8-Б класу Поліна Музика. Це був її перший досвід декламування, однак результат вартий того. Адже, слухаючи дівчину, відчуваєш хвилювання та трепіт у душі. Вдало підібраний образ весни епатує та здається, що сама Леся Українка декламує свій вірш…

– Відзначення цього ювілею у нас більше сформовано у рамках проведення зовнішнього незалежного оцінювання. Тому учням я запропонувала повторити все, що стосується творів, які виносяться на ЗНО і провести сьогодні тематичну вікторину. – ділиться планами Валентина Добрянська, яка викладає українську мову та літературу в 11 класі. – Перед тим, ми переглянемо фільм «Обличчя української історії – Леся Українка», потім озвучимо її найбільш значущі твори, які вивчалися і в попередніх класах. І нарешті перейдемо до тем у форматі ЗНО. Таким чином учні повторять необхідну інформацію і зрозуміють, що не кожна нація може похизуватися такою постаттю, як Леся Українка і тим, що зроблено нею для української літератури.

Гімназисти у своїх проєктах зібрали найвідоміші вірші Лесі України, які варто знати кожному українцю! Адже ці твори збагачують душу мудрістю, любов’ю до рідної Батьківщини та мови… Пишаємося нашою молоддю, педагогами та всім українським народом!