Лютий 2021
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
03.05.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

У Бучанській громаді – дві патронатні родини

1 хвилина на читання

Дві сім’ї з патронатного виховання дітей, які опинились у складних життєвих обставинах, відтепер існує у нашій об’єднаній територіальній громаді. У Бучанській міській раді відбулася не просто робоча зустріч, а спілкування та обговорення по-сімейному важливих питань щодо організації патронатного виховання.

Директорка Київського обласного центру соціальних служб сім’ї, дітей та молоді Наталія Ібрагімова зазначила:

«Це послуга, але це важка робота, тому що в сім’ї на деякий час потрапляють діти з різними вадами: психологічними, фізичними, а в першу чергу – з важкою долею».

Патронатна родина

Це влаштування дітей, які опинилися у складних життєвих обставинах і потребують захисту, на тимчасове проживання (до трьох місяців) в сім’ї патронатного вихователя, надання фахівцями соціальної сфери інтенсивних підтримуючих послуг сім’ї дитини для відновлення її здорового функціонування. Першочергове задача патронатних батьків і всіх соціальних служб, які дотичні до цієї сім’ї – це спільна робота з метою повернення дітей до біологічної родини чи влаштування дітей до іншої сім’ї.

Послуги виховання дітей будуть надавати патронатні вихователі, які пройшли спеціальний курс підготовки. У Бучанській громаді – це пані Олена та пані Наталія, які вже більше двох років беруть до себе в родини дітей на тимчасове виховання.

Національна тренерка з підготовки кандидатів у патронатні вихователі Наталія Боровко розповіла, що курс навчання складався з десяти занять, на одному з яких працівники виїжджали в родини потенційних вихователів і проводили тренінг з членами сім’ї, які живуть в одній квартирі.

Життєві історії вихователів

Патронатна вихователька пані Наталія розповіла, як першого разу у 2018 році до неї привезли на виховання троє діток, чий батько був наркоманом і бив їх. Малеча була недоглянута, побита і голодна. Але найважче виявилося, коли діти хворіли, а медичної допомоги не можливо було дочекатись.

«Тоді, так і не отримавши допомоги від Бородянських медиків, я написала Анатолію Федоруку: «Рятуйте моїх дітей». І мене було почуто. Хоч ми і відносилися на той час до Бородянки, нас врятувала Буча. Дуже вдячна за допомогу», – поділилась своєю життєвою історією Наталія.

А пані Олена в першу чергу подякувала своєму чоловікові, адже саме чоловіки є помічниками патронатних вихователів, їх підтримка:

Діти попадають не прості, кожен – унікальний випадок, окрема особистість. Кожен потребує надмірної уваги, – зазначила патронатний вихователь. – І дуже гарно, коли дотичні служби нас чують і бажають допомагати.

Підтримка патронатних родин

Тож аби допомагати патронатним родинам Бучанська міська рада на чолі з керівництвом центру соціальних служб підписали договори з вихователями про надання послуг патронату над дитиною.

Лариса Федорук, начальниця Центру соціальних служб Управління соціальної політики БМР, зазначила:

Наша громада є неймовірно згуртованою. Я маю надію, що ми зможемо налагодити співпрацю і комунікацію та надавати підтримку цим сім’ям.

Всі охочі, хто відчувають внутрішню потребу і спроможність стати патронатними батьками-вихователями для дітей, які опинилися у складних життєвих обставинах, можуть звернутись до працівників соціальних служб та реалізуватися в такій діяльності.

Наталія Ібрагімова, директорка Київського обласного центру соціальних служб сім’ї, дітей та молоді, наприкінці зустрічі сказала:

Після поїздок всією Київщиною можу відмітити, що Бучанська територіальна громада – це в майбутньому захист для багатьох дітей, які опинилися в складних життєвих обставинах. Тому що в вашій громаді налаштована робота соціальних служб на такому рівні, що треба пишатися і брати у вас величезний досвід. Дякую Бучансському міському голові Анатолію Федоруку за те, що організував таку роботу.