Лютий 2021
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
30.04.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Тетяна Грек: «Кіокушинкай – та точка опори, яка необхідна в сучасному житті»

1 хвилина на читання

Сильна, спортивна та усміхнена  бучанка Тетяна Грек. Вона керівник «Фінікс Карате-до Кіокушинкай в Київській області». На базі цієї школи бойового мистецтва протягом багатьох років жінка займається з вихованцями. Вона з любов’ю розповідає про своїх спортсменів, їхні досягнення, добре пам’ятає перше знайомство з кожним і спільний шлях до успіху. Тетяна переконана, що потрібно залишатися тренером доти, доки можеш сам показувати своїм учням позитивний приклад. А ще в неї немає таємниць успіху, а тільки безмежна любов до життя, своєї роботи та неймовірний оптимізм.

«Бучанським новинам» Тетяна розповіла, як стала тренером, і свою думку: чому потрібно займатись спортом у будь-якому віці. Познайомила нас із найстаршим своїм колегою і дала поради батькам підростаючого покоління.

ЩО ТАКЕ КІОКУШИНКАЙ

Кіокушинкай – це стиль контактного карате, створений в 50-х роках минулого століття. Демонструючи світові силу справжнього карате, кіокушинкай поступово здобув популярність майже в усіх країнах, а згодом увійшов в основу багатьох контактних стилів карате.

У перекладі слово кіокушинкай означає «союз абсолютної істини» або «кінцева реальність». Синтез цих понять розкриває основне значення цього стилю бойових мистецтв.

ПРО ШКОЛУ

Тетяна розповідає, що це надзвичайно видовищний вид спорту. Спортивні матчі (куміте) проходять у повному контакті без засобів захисту. Згідно з правилами, кіокушинкай карате-до забороняє удари і дії, які можуть викликати серйозні проблеми зі здоров’ям: у спину, обличчя, шию.

–Ми представляємо міжнародну організацію The Phoenix Karate-do Kyokushinkai International, продовжує розповідь тренер. – Особисто  я карате займаюсь уже більше 20 років, маю чорний пояс 3 дан. У Бучі живу і викладаю діткам і дорослим з 2008 року.

У 2015 разом із чоловіком Сенсеєм Юрієм Греком вона відкрила свою школу карате в торговому центрі Буча-Пасаж, де зараз займаються близько 100 охочих, як каже сама Тетяна: «від 3 до 103 років».

–Деякі учні разом з нами вже більше десятиріччя. Наприклад, Даніл Лінчук почав займатись Фінікс карате в 3 рочки, зараз йому 14, він має чорний пояс 1дан, переможець змагань та чемпіонатів різних рівнів. У 2017 став призером Кубка світу з карате у Варшаві.

Крім того, після відкриття нової гімназії в Бучі в 2020-му ми створили там гурток карате.

–Тетяно,  наскільки популярний цей вид бойового мистецтва в Україні?

– Назва стилю кіокушинкай у світі бойових мистецтв вимовляється з повагою.

Сьогодні його шанувальниками є понад 12 мільйонів людей з більш ніж 120 країн світу. Серед них президенти, впливові політики, кінозірки, відомі музиканти.

– Розкажіть про пояси, що означає колір кожного?

–Система вимог кіокушинкай є однією з найжорсткіших у світі, що відбивається на змісті іспитів на пояс. Колір пояса означає глибину карате. Білий колір символізує чистоту, синій – колір неба на сході сонця, жовтий – схід сонця, зелений – квітку, коричневий – зрілість, чорний – мудрість.

–А яка мета вашої школи?

–Одне з важливих завдань для мене – виховати фізично, морально, духовно здорову людину. Зараз у світі молодь часто веде малорухливий спосіб життя, що негативно впливає на фізичний стан. Якщо людина з дитинства, з молодих років постійно й наполегливо дбає про своє здоров’я, вона в основу своєї життєдіяльності закладає такі стійкі корисні звички, навички, поведінку, спосіб мислення, сприйняття оточуючих і себе, які й визначають основний її напрям  – шлях здоров’я. Вона обирає здоровий спосіб життя.

Тетяна розповідає, що шляхом практики ката вивчається традиційна техніка, яка використовується в боях.

Ката «формальна вправа» — систематизована послідовність групи прийомів, які пов’язані один з одним принципами ведення бою з уявним одним чи кількома противниками.

Розвиваються баланс, координація подих і концентрація. У разі правильного виконання, ката є прекрасними фізичними вправами і дуже ефективним способом загартувати тіло. Ката втілює ідею renma – «завжди відточую» – при старанній практиці ката рухи стають більш витонченими і бездоганними. Увага до кожної деталі, що необхідна для удосконалення ката, розвиває самоконтроль. Шляхом концентрації, самовіддачі і практики ви можете досягти вищого рівня навчання. Практика традиційного ката – це також спосіб для карате показати свою повагу до походження й історії Кіокушин Карате і бойових мистецтв загалом.

ПОРАДИ ДЛЯ БАТЬКІВ

–А якщо дитина на тренуваннях не хоче займатись, як батькам переконати її?

Першочергово, що потрібно зробити, це вмовити своє чадо прийти у спортзал, а там вже діло за тренером. Професійний викладач знає, чим мотивувати. А батькам потрібно зрозуміти, що спорт дуже впливає на розвиток дитини і навіть працездатність. Адже чим менше вона рухається, тим повільніше відбуваються обмінні процеси, а це значить, що вона повільніше розвивається. Також з’являється зайва вага, а це надмірне навантаження на серце та опорно-руховий апарат. У будь-якому випадку хлопців і дівчат треба віддавати в спорт.

Тетяна розповідає, що батьки можуть допомогти адаптуватися дітлахам.

– Якщо на дитину тиснуть, вона починає боротися з цим. Потрібно шукати підхід до сина і доньки, не наполягати. Якщо тато бачить: дитині важко, але дорогою додому говорить їй, що вона великий молодець, то юний спортсмен обов’язково піде на наступне тренування.

– Щоб ви порадили тим батькам і дітям, які не можуть обрати напрям у спорті?

–  Головне, потрібно зрозуміти, до чого дитина тягнеться. Адже є такі малюки, які люблять побігати під час гри, а є забіяки. Ось останніх можна віддати на індивідуальні види спорту (бокс, боротьбу, фехтування). Якщо дитина збирає навколо себе компанію під час забав, спробуйте її в ігрових видах спорту. Просто слідкуйте за її природною поведінкою, коли вона грає. Це теж може вам підказати, до якого виду спорту дитина здатна.

 – Як світова пандемія вплинула на ваші спортивні плани?

– 2020 рік видався дуже важким для всіх спортсменів. Нам доводилося тренуватися онлайн, постійно підтримувати дух наших бійців і мотивувати до тренувань вдома, але таки встигли досягти успіху і привезти медалі в скарбничку Бучі.

ДОСЯГНЕННЯ

Звичайно, кожен тренер прагне перемог для своїх учнів у змаганнях. Наша збірна команда налічує близько 20 членів, які беруть участь у виїзних змаганнях різного рівня.

Наприклад, Софійка Лазаренко, їй сім років, почала займатись в три. З чотирьох бере участь у змаганнях і впевнено йде до перемоги.

Відкритий турнір з Фінікс карате у місті Марганець приніс команді три «золота», п’ять срібних медалей і одну «бронзу». Відкритий Чемпіонат з Кіокушинкай карате у місті Вишгород: два «золота», одне «срібло» і одну «бронзу». У відкритому Чемпіонаті Дніпровського району міста Києва спортсмени здобули друге командне місце.

У кінці 2019 року команда побувала в Одесі на першості України з контактного карате, де участь брали 500 досвідчених спортсменів з 15 міст України. Там здобули одну золоту медаль, два «срібла» і одну «бронзу».

–Хтось із діток тільки робить свої перші кроки в спорті. Наприклад, у грудні 2020-го  бучанські пташeнята Фінікс вперше брали участь у відкритому турнірі з ката «KYIV WKMO KARATE KATA OPEN 2020». А завершували рік нашим закритим турніром з Фінікс карате у рідній Бучі. Участь взяли 85 пташенят Фінікс з Бучі, Києва та Немішаєва. Кожен мав змогу випробувати свої сили та навички незалежно від віку чи рівня підготовки.

Особливо новачки отримали свій перший бойовий досвід і позитивні емоції від перемог. Але найбільша наша гордість – це наші дорослі учні. Мабуть, мрія і мета кожного тренера – виростити гідну зміну тих, хто зможе продовжити улюблену справу, розвивати організацію й надалі готувати майбутніх чемпіонів.