Лютий 2021
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
04.05.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Реформа освіти: всі 9-класники матимуть змогу вступити до 10 класів

1 хвилина на читання

Переформатування мережі закладів середньої освіти, які здійснюють місцеві органи влади, не призведуть до масового закриття шкіл. Всі 9-класники матимуть змогу вступити до 10 класів.

Про це в коментарі сказав Міністр освіти і науки Сергій Шкарлет.

Як повідомлялося в соціальних мережах та деяких ЗМІ була поширена інформація, що з 2021 року в деяких школах припиняється набір до 10-11 класів, зокрема, у Київській області. Прем’єр-міністр Денис Шмигаль та міністр освіти та науки Сергій Шкарлет заявили, що ця інформація – фейк.

За його словами, в 2021 році зарахування до старшої школи відбуватиметься за встановленим порядком.

“Як і торік, воно відбуватиметься після видання наказу про переведення учнів 9-х класів в тому ж закладі освіти. Хіба що учень захотів перевестися до іншого закладу “, – сказав Сергій Шкарлет.

Міністр зауважив, що якість шкільної освіти пов’язана з тим, наскільки ефективна вся освітня мережа. Окрім цього, триває реформа шкільної освіти, яка передбачає кілька етапів.

Іншими словами якісна освіта не повинна залежати від того, чи школа розташована у великому місті чи маленькому селі. Вирішити цю проблему плануємо до 2027 року, коли в освіті зникне будь-яка дискримінація якості за низкою фінансових, регіональних чи інших подібних факторів. …Реформа Нової української школи є тривалою та поетапною. Низку трансформацій ми плануємо завершити до 2027 року, після чого старша школа (тобто 10, 11, 12 клас) стане профільною і трирічною. Така система почне діяти з 1 вересня 2027 року, як це прописано в законах «Про освіту» та «Про повну загальну середню освіту»”, – пояснив очільник МОН.

За словами Міністра освіти і науки, рішення про створення мережі ліцеїв, у яких буде старша школа, згідно з чинним законодавством прийматимуть обласні або міські ради (в містах із населенням понад 50 тисяч).

Але це не означає, що профільні ліцеї створюватимуться лише в обласних центрах чи великих містах. Насправді створення ліцею залежатиме від спроможності такої обласної чи міської ради, засновників таких ліцеїв створити відповідну матеріально-технічну базу. Адже ми говоримо про єдиний підхід до стандарту і якості навчання, який має відбуватися в усіх закладах старшої школи одночасно і на єдиному рівні”, – сказав Сергій Шкарлет.