Вересень 2020
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  
26.04.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Помилитись не страшно: допоможіть дитині це усвідомити

У дитинстві кожна поразка чи помилка сприймається як трагедія, а тому батькам варто навчитись правильно надавати підтримку малюкам, щоб вони зростали самостійними і впевненими у собі людьми. Психологи розповідають, що політика «тільки перемоги» може нашкодити вашій дитині.

Помилка може статись у кожного

Коли діти починають розвиватись, пробують робити все самі або йдуть в школу, вони все одно стикаються з помилками. І тут важливо правильно підтримати нащадка, щоб у дитини не заклалась думка, що вона нічого не може робити самостійно. Тому потрібно пояснювати малюкам, що невдачі трапляються.

А що буде, якщо з дитинства вселити дитині, що помилятися – погано, а добре  – тільки перемагати? У такому випадку навіть незначні поразки зможуть збити з ніг людину, яку ви виховували і підірвати її віру в себе.

Дитина сама впорається

Також батькам потрібно давати змогу зробити ці помилки і не квапитись брати на себе всю роботу. В невизначеності та пошуках розв’язання проблеми у дитини формується самостійність. Окрім цього, психологи наголошують, що коли дитина не боятиметься помилок, вона навчиться мислити нестандартно, формуватиме ширший погляд на світ.

Водночас якщо мама або тато поквапляться виправити помилку дитини самотужки, в дорослому житті вона завжди шукатиме когось, хто її так само страхуватиме.

Як навчити не боятись

У вихованні дитини важливо не тільки доносити їй інформацію, але й на власному прикладі показувати її дієвість. Тому батькам потрібно визнавати свої помилки перед дитиною.

В такому випадку дорослі не втрачають авторитету в очах дитини. Навпаки, вони на власному прикладі доводять: робити помилки – нормально і не страшно.

Головне, що батькам потрібно зробити у ранні роки життя дитини: показати, що помилки – це всього лише етап до якогось успіху. І тільки тоді, коли людина наполегливо йде до своєї мрії, вона справджується.

Реагуємо спокійно

Перше, що ви повинні постійно повторювати малюкові: «Помилятися не страшно, а часом дуже цікаво і корисно».

Другий навик, який повинні освоїти батьки, це спокійне ставлення до оцінок. Звичайно, багато батьків хочуть, щоб їхні діти були відмінниками. Але подумайте, скільки людей із золотою медаллю і червоним дипломом залишилися працювати на посередній роботі з середньою зарплатою, в той час, як проблемні для школи діти відкривали свій бізнес за кордоном, не боячись помилятися і експериментувати. Справа не в оцінках – справа в знаннях, навичках та умінні їх застосувати.

Пам’ятайте, що дитинство – це пора, коли в людині закладаються найважливіші навички, які будуть потрібні їй в дорослому житті. Чим більше буде вкладено в дитину в шкільні роки, тим більш пристосованою для дорослого життя вона буде.