Вересень 2020
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  
23.04.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Сходинками таємничого “Замку Радомисль»

1 хвилина на читання

Замок Радомисль” — перлина середньовічного королівського історичного шляху «Віа Регія», що з’єднував вісім Європейських країн. Він розташований за 90 км від Києва, на трасі Київ — Львів, у Житомирській області, в центрі міста Радомишль.

«Замок Радомисль» в перекладі – водяний млин, знаходиться на території 2,5 га мальовничого парку зі скульптурами XVII-XIХ ст., озерами і водоспадом.

Вхід на територію коштує 150 гривень. В цю суму входять екскурсії територією замку, замовляти нічого спеціально не потрібно. Екскурсії проходять приблизно кожні півтори-дві години, просто приєднуємося і отримуємо задоволення від розповіді.

Архітектура будівлі вражає тим, що Замок не має фундаменту – він побудований на оточеній  водою природній гранітній скелі, що йде на кілометри вглиб землі. Ця особливість пояснює потужну, позитивну енергетику Замку.

Піднявшись по 158 сходинках в вежу замку, можна побачити острів, який має форму серця, загадати бажання і вдарити в дзвін.

До речі, сам Замок був куплений Ольгою Богомолець, яка заснувала в ньому єдиний в Україні Музей домашньої ікони, аналогів яким у світі немає. У колекції представлено понад 5 тисяч ікон XVII-XX ст. з усіх регіонів України. Перлина колекції – ікона Миколи Чудотворця, вирізана на камені.

Екскурсовод розповість вам, що чернігівські ікони, наприклад, відрізняє помаранчевий або жовто-гарячий фон, полтавські – небесно блакитний, київські виконані на бордовому тлі, це колір влади. Витягнуті лики святих на іконах – закарпатський ознака, є ікони, які виконані в примітивному стилі, більше нагадує дитячі малюнки, діти їх називають ікони-мультики.

До 2007 року це був покинутий млин.

На території етнопарку було відкрито й освячено пам’ятник засновнику першої в Центральній Україні паперової фабрики – архімандриту Києво-Печерської Лаври Єлисею Плетенецькому, в якому увічнено фігуру ченця, який сидить в кам’яному човні зі свічкою, а перед ним лежить відкрита книга. Човен символізує земний шлях людини, який він повинен пройти, а розгорнута книга – знання

Крім екскурсії по музею ікон в замку є «папірня», вона ж міні-паперова фабрика. Всім бажаючим демонструють давню технологію виробництва паперу, папір потім можна купити.

Частина замку віддана під готель, в ресторані можливо відсвяткувати весілля, а в залі з рушниками вам залюбки проведуть урочисту церемонію розпису молодих .

“Замок Радомисль” – це історія, овіяна романтичними легендами, що надихають на звершення і приносять удачу. Тому подорожуйте і відкривайте для себе нові місця!

Контакти:

  •  Україна, Житомирська область,
  • м. Радомишль, вул. Плетенецька, 15
  • телефон: 097 070 10 07