Смачна випічка до святкового столу
1 хв читання
У серпні українці відзначають одразу три православних свята: медовий, яблучний і горіховий Спас. Оскільки всі вони мають символічні кулінарні елементи, не складно здогадатись, що у ці свята готують страви — де мед, мак, горіхи або яблука є основним елементом.
Випічки на Спас мало не буває: нею пригощають сусідів, друзів, несуть до церкви освятити в кошику з медом та квітковим букетом. Тому доречним буде напекти побільше смаколиків.
Медові пряники з маком:

Приготування таких пряників надзвичайно просте. На 2 склянки борошна потрібно пів склянки м’якого вершкового масла, 5ст.л меду, пів склянки цукру, 1 жовток зі свіжого яйця, 3ст.л маку, лимонна цедра та дрібка ванілі, солі та соди.
Міксером збийте вершкове масло, мед та цукор. Слідом додайте до масла жовток і ваніль.
За ним — цедра, борошна та сода. Розділіть тісто, та покрийте його маком. Заверніть у харчову плівку і залиште на декілька годин в холодильнику. Ідеально — щоб воно залишилось там на ніч.
Дістаньте тісто і сформуйте його в печиво, не товще ніж пів сантиметра. Викладіть його на деко та відправте у добре розігріту духовку на 10-15 хвилин. Ще гарячим його слід трохи змастити медом, а вживати — коли печиво трохи охолоне. Особливо смакує з молоком.
Яблучний штрудель:

Одна із найвідоміших страв з яблуками. Для тіста нам потрібно 300г борошна, 150мл води, 1 жовток, 1,5 ст. л олії, щіпка солі.
Для начинки, на 1кг яблук треба сік половинки лимона, 100г родзинок, 120г горіхів, 150г вершкового масла, 80г цукру, 1ч.л кориці меленої, щіпка ваніліну та солі.
Спочатку готуємо тісто. У борошно додайте жовток, сіль і воду. Добре замісіть тісто, щоб воно було еластичним. Далі його потрібно змастити олією, покласти в посудину, накрити рушником та дати настоятись близько години.
А поки тісто настоюється, пора переходити до приготування начинки. Яблука потрібно очистити від серединки та від шкірки і нарізати кубиками або тоненькими скибочками та покропити лимонним соком, щоб вони не втратили колір. Горіхи треба мілко подрібнити, а родзинки замочити, промити та просушити.
Тісто потрібно розкачати дуже тоненько, тож використайте у якості поверхні чистий гладенький кухонний рушник. Прямо на ньому акуратно розкачайте тісто та помастіть його вершковим маслом. Далі посипте його сумішшю цукру, солі, ваніліну і кориці. Викладіть яблука та родзинки. За допомогою рушника заверніть тісто в рулет. Щільно заверніть краї та все тим же рушником перемістіть рулет на деко, вкрите пергаментом. Змастіть штрудель вершковим маслом ще й зверху за відправте в духовку на 40 хвилин при 200 градусах.
Найкраще він смакує, якщо штрудель присипати цукровою пудрою, а подавати з морозивом чи свіжими ягодами.