Серпень 2020
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  
26.04.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Важливо: встановлення результатів виборів та гендерна квота

1 хвилина на читання

Гендерна квота

Законодавець встановив обов’язковість дотримання гендерної квоти під час формування виборчих списків місцевих організацій політичних партій. Тож серед кожних п’яти кандидатів у виборчому списку мають бути щонайменше дві особи протилежної статі. Недотримання гендерної квоти у виборчому списку може бути підставою для відмови в реєстрації кандидатів у депутати від відповідної місцевої організації політичної партії.

Встановлення результатів

У бюлетені виборець має поставити дві позначки — за партію і за конкретного кандидата. Якщо виборець поставить лише одну позначку навпроти партії і не вкаже свого кандидата, його голос зараховуватиметься у загальний регіональний список, інакше кажучи — до кошику партії. Якщо ж у бюлетені дві позначки, то спочатку визначатиметься кількість голосів за партію, а потім підрахунок здійснюватиметься по кожному конкретному кандидату.

Загалом система встановлення результатів голосування дуже складна, тому, як зауважив С. Постівий, ЦВК однозначно проводитиме навчання для членів виборчих комісій: «Ми максимально використовуватимемо всі навчальні ресурси. Паралельно з цим ми спільно з ОБСЄ, в рамках технічної підтримки і допомоги, розробляємо портал «Кабінет територіальної виборчої комісії» — це робоча назва, що має значно спростити життя ТВК. На завершальній стадії також перебуває розробка чат-бота, який буде розділений для членів комісій і для виборців. Там також даватимуться відповіді на ключові питання. Тому навчання, просвітницька кампанія обов’язково будуть».