Отруєння кавуном: симптоми і перша допомога
1 min readУ кавунах мало калорій, але безліч корисних речовин: вітаміни, фолієва кислота, каротин, пектинові полісахариди і клітковина. Але саме кавун є найчастішою причиною харчових отруєнь як у дітей, так і дорослих.
На ринках України активно продають кавуни, і багато людей думають, що чим пізніше починати ласувати баштанними, тим менше ризик купити ягоду з нітратами. Але це не так.
Поява баштанних навіть в липні на ринках – норма. Річ у тому, що зараз у нас активно вирощують ранньостиглі гібриди баштанних. А їх вегетаційний період від 65 до 80 діб, тому вони дозрівають вже до середини літа. Причому такі гібриди баштанних можна успішно культивувати без надлишку агрохімікатів.
Максимально допустимий вміст нітратів в кавунах є 60 мг на 1 кг. Радимо попросити у продавця відповідний сертифікат про те, що продукція безпечна.
Що робити при отруєнні нітратами
Якщо ж вам “пощастило” з’їсти перенасичений нітратами кавун, то вже через 4-6 годин у вас з’являться неприємні симптоми:
- нудота, сильне слиновиділення, блювота;
- пронос, загальна слабкість, запаморочення;
- порушення координації рухів аж до втрати свідомості;
- іноді піднімається температура;
- виникають судоми і ломота в суглобах.
Відбувається це тому, що нітрати, потрапивши в травний тракт, під впливом мікрофлори кишківника перетворюються на нітрити. А вже вони всмоктуються в кров і взаємодіють з гемоглобіном, перетворюючи його на метгемоглобін, що не здатний забезпечити транспортування кисню до клітин. У результаті цього настає кисневе голодування. Це може призвести навіть до летального кінця.
При поганому самопочутті потрібно негайно звернутися до лікаря, так як отруєння кавуном відноситься найнебезпечніших.
До приїзду лікарів, хворому треба давати багато пити. Бажано, щоб людина випила таку кількість води, щоб з’явилася блювота. У такий спосіб організм позбавиться токсинів. Найближчу добу після отруєння бажано лежати в ліжку, адже організм дуже ослаблений. Крім того, у ці дні треба багато пити: мінеральну воду без газу, підійдуть також трав’яні чаї без цукру.
Щоб уникнути отруєння кавуном, дотримуйтесь кількох простих правил:
- Купуйте кавуни тільки в перевірених супермаркетах, де здійснюється належний санітарний контроль;
- Якщо бажаєте купувати кавуни на ринку, то купіть нітратомір. З його допомогою ви зможете дізнатися рівень нітратів не лише в кавунах, а й в інших овочах;
- Не купуйте розрізані кавуни;
- Ніколи не купуйте зіпсовані, тріснуті, “акційні”, прим’яті плоди – в них більше мікробів, ніж корисних речовин.
- Перед подачею на стіл ретельно вимийте кавун щіткою;
- Потім обдайте його окропом і холодною водою;
- Не витирайте. Дайте кавуну висохнути, тоді майже всі бактерії загинуть;
- Зверніть увагу на колір м’якоті і зріз. Якщо м’якоть яскраво-червона, а зріз бездоганно гладенький, без жалю відправляйте плід у смітник. На жаль, він напханий хімікатами. У хорошого кавуна м’якоть забарвлена ??злегка нерівномірно, а на поверхні зрізу чітко видно крупинки;
- Розгляньте прожилки в м’якоті. Запам’ятайте, що товсті, жовті і жорсткі прожилки свідчать про нітрати. А тонкі, білі і м’які прожилки – про хорошу якість кавуна;
- Опустіть маленький шматочок кавунової м’якоті в стакан із водою. Якщо вода забарвиться в рожевий колір, перед вами «хімічний» кавун. Викиньте і придбайте новий!
Пам’ятайте, що нітрати здебільшого містяться в шкірці і в прилеглій до неї м’якоті. Тому малюкові краще дати поласувати серцевиною цього соковитого плоду.