Липень 2020
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
19.04.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Як правильно читати казки дітям?

Казки – невичерпне джерело мудрості та виховання. Не секрет, що діти важко сприймають довгі повчання та моралізаторство дорослих. Саме тому казка – прекрасний спосіб подати важливу інформацію в ігровій формі. Рухаючись по ходу сюжету, ми одразу пояснюємо дитині, чому той чи інший вчинок – гарний, а той – поганий, заглядаємо в саму суть речей.

Тож, чому слід читати разом з дітьми?

За допомогою казки ми ненав’язливо повчаємо. Пам’ятайте, що діти мають образне мислення, тому їм простіше уявити ситуацію, де головними героями виступають казкові персонажі. Важлива життєва інформація засвоюється краще на прикладі тих же класичних “Лисички та Журавля”, які є уособленням хитрощів і кмітливості відповідно. Такі твори допомагають змоделювати правильну поведінку дитини.

Казки відіграють велику роль у формуванні позитивних якостей. Зазвичай в українських (та й не тільки) казках виводиться протистояння – добра і зла, хоробрості і боягузтва, працьовитості і ледарства, щедрості і скупості і т.д. Саме завдяки охопленню таких протиставлень діти вчаться розрізняти добре і погане, співчувати героям, переживати за них. Розуміння того, що добро переможе допомагає дитині спокійніше сприймати життєві негаразди, розуміючи, що вони – не назавжди.

Казки допомагають виявити психологічні проблеми. Вік, у якому діти починають знайомитися із казками, ще досить ніжний, а тому чіткого розмежування між темним і світлим дитина ще не бачить.

Прислухайтеся до свого малюка, до того, яких героїв він підтримує. Обов’язково обговорюйте прочитане, не відмахуйтесь від запитань, детально розповідайте причини тих чи інших дій персонажа.