Календар

Червень 2020
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Архіви

21.09.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Бородянка, Буча, Вишгород, Ірпінь Яке місто стане райцентром?

1 хвилина на читання

У країні затверджено перспективні плани формування територій громад: маємо нову модель адміністративно-територіального устрою на базовому рівні.
На черзі – формування нового субрегіонального рівня: внесення на розгляд парламенту проєкту акта про ліквідацію та створення нових районів.
Мінрегіон направив до Верховної Ради України проєкт постанови, у якому серед запропонованих шести майбутніх районів Київщини – Бучанський.
Згодом у Київській облдержадміністрації на нараді щодо нового районування запрошені представники місцевого самоврядування майбутнього субрегіонального рівня на Київщині висловити свою позицію щодо розташування райцентру.
Бучанський міський голова, голова Київського регіонального відділення Асоціації міст України Анатолій Федорук, який теж був присутній на засіданні, розповів про результати цього опитування:

Розглядалося чотири умовні районні центри, які зможуть виконувати цю функцію: смт Бородянка, міста Ірпінь, Буча, Вишгород.
Представники Бородянської громади ухвалили рішення і звернулися із заявою, що віддають свій голос за Бучу. Ірпінь залишився із голосами тих трьох населених пунктів, які входять в їхню територіальну громаду. За Вишгород – 1 голос. Решта присутніх, а це представники близько 20 адміністративних одиниць, висловили бачення, що потрібно саме в місті Буча розмістити адміністративний центр майбутньої префектури (району) Північно-Західного регіону.

Для розуміння, представники місцевого самоврядування не є дотичними до формування районів, вони лише висловили свою позицію. Повноваження щодо формування субрегіонального рівня мають Кабінет Міністрів, профільне міністерство, Верховна Рада України, які найближчим часом мають визначитися щодо цих питань.

Народний депутат Ольга Василевська-Смаглюк після засідання урядової наради написала:
“Взяла участь в урядовій нараді щодо районування. По нашому 96 округу – попередньо – район буде розміщений в Бучі.
Відпочатку планувалось, що райцентр зроблять в Бородянці, але це не відповідає нормативам.
Потім заговорили про Ірпінь. Але там нині безвладдя. Крім того, Ірпінь інфраструктурно ледь витягує самих себе.
Розглядалась також можливість нарізати райцентр у Вишгороді. Місто географічно підходить, також наявна відповідна інфраструктура. Зараз за Вишгород збираються підписи головою райради.
Я за державницький підхід, за детальний розгляд можливостей кожного потенційного райцентру. За те, щоб люди мали однаковий доступ до всіх послуг. І не відчували себе периферією.
Міністр Олексій Чернишов назвав кілька «гарячих» областей, де можуть виникнути суперечки щодо райцентру. Це Київська, Волинська, Чернівецька, Сумська, Одеська.
Позачергове засідання уряду щодо ухвалення районування відбудеться в п’ятницю.”

×