Травень 2020
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
24.04.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Послаблення карантину: Як зменшити ризики зараження коронавірусом

1 хвилина на читання

В Україні запрацював громадський транспорт, відкрилися ресторани, скоро відвідувачів запросять фітнес-центри. Але при цьому риск зараження Covid-19 все ще залишається високим.

Depo.ua зібрав поради, як мінімізувати небезпеку. 

Наразі правила не змінилися – експерти радять залишатися вдома, носити маски та пам’ятати про гігієну. Втім, в умовах послаблення заборон і пожвавлення активностей, вчорашні заборони влади мають трансформуватися у дещо інший, свідомий спосіб життя. Адже соціалізуватися варто поступово і якомога обережніше. 

Надавайте перевагу активностям просто неба

Зустрітися з друзями на вулиці набагато безпечніше, ніж запросити їх додому або зібратися у чиємусь офісі. По-перше, потенційно заражені мікрокраплини на вулиці мають менше шансів потрапити в організм ще здорової людини. По-друге ж, на свіжому повітрі банально легше дотримуватися рекомендованої дистанції. 

Згідно ж з деякими дослідженнями, ультрафіолетове проміння і підвищена вологість дещо зменшують ризики зараження, хоча і не здатні їх прибрати повністю. 

Не забувайте про маски і дезінфекцію

Давно відомо, що миття рук з милом – ефективний спосіб знищення коронавірусу на шкірі. На природі ж, де помити руки проблематично, допоможуть антисептики, ціни на які в Україні знизилися в кілька разів. Наприклад, за 250 грн наразі можна придбати 1 літр ефектичного розчину, якого вистачить на кілька місяців. 

Наразі науковці все ще сперечаються щодо того, насільки проста медична маска здатна захистити здорову людину. Втім, цей засіб принаймні є перепоною від потрапляння на обличчя великих краплин, що виділяються при чханні, кашлі, а інколи і при розмові. Згідно з цілою низкою досліджень, маски стали одним з важливим чинників, що допоміг сповільнити поширення хвороби у Японії та Південній Кореї. 

Уникайте великих скупчень людей

У місцях, де збирається велика кількість людей, дотримуватися рекомендованої дистанції, звісно ж, нереально. А ризик у натовпі – величезний.  Так, на сайті Центру з контролю та профілактики захворювань США оприлюднене дослідження щодо спалаху коронавірусу у корейському кол-центрі. Хвороба передалася 43,5% працівників, що займали 10-й поверх. Схема поширення захворювання підтверджує: здебільшого заражалися люди, що знаходилися на мінімальній дистанції один від одного. 

Зважайте на час

Експерти акцентують: якщо вже зважилися на зустріч з друзями, це ще не означає, що прогулянка протягом години або ж пікнік на цілий день нічим не відрізняються в плані ризику. 

Так, китайські вчені провели дослідження спалаху хвороби в одному з супермаркеті міста Ляочена і висновок виявився однозначним: тривалість контакту надзвичайно важлива. І цей момент необхідно враховувати людям, що планують денні активності. 

Формуйте замкнені кола контактів

Одна з популярних наразі стратегій – такі собі замкнені кола співрозмовників. Люди домовляються, що спілкуватимуться чітко обмеженою компанією, а контактів зі сторонніми уникатимуть.  Звісно, ця стратегія теж лише зменшує вірогідність захворіти. Адже люди з одного кола по-різному ставляться до засобів індивідуального захисту у публічних місцях, можуть, наприклад, активно пити каву і палити, не миючи руки. Крім того, сумлінно виконувати правило “не спілуватися зі сторонніми понад 15 хвилин” виконуватимуть далеко не всі учасники таких кол. 

Втім, такий спосіб організації контактів все ж таки кращий, ніж просто вільне спілкування без меж.